Konstnärshuset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Fasadritning av Ludvig Peterson

Konstnärshuset är en fastighet på Smålandsgatan 7 i centrala Stockholm som ägs av och inrymmer Svenska Konstnärernas Förening (SKF) och Konstnärsklubben. Byggnaden uppfördes efter en tävling 1897-98 efter ritningar av arkitekt Ludvig Peterson och invigdes den 7 januari 1899.

Svenska Konstnärernas Förening äger Konstnärshuset till 5/7. Konstnärsklubben äger 2/7 och har sina lokaler på våning 2. Svenska Konstnärernas Förening bedriver utställningsverksamhet, medlemsverksamhet och uthyrning av de flesta lokalerna i huset.

Arkitektur och utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

Fasaden mot gatan är klädd med portlandskalksten och har rikt arkitektoniskt utformade detaljer: muröppningar, krönande balustrad, balkongräcken och trepassfönster med mosaikutsmyckning. Arkitekturen är påverkad av spanskt och italienskt 1500-tal. I interiören är entré, trapphus samt klubblokaler och utställningshall med rikt utformad stuck- och snickeriinredning välbevarad från byggnadstiden. Restaurang Konstnärsbaren (KB, med matsal, bar och festvåning med väggmålningar är bevarade från ombyggnaden 1931, arkitekt Björn Hedvall. Byggnaden i sin helhet präglas av konstnärlig utsmyckning utförd av kända konstnärer och hantverkare.[1] Gottfrid Kallstenius komponerade mosaikutsmyckningen på husets fasad.[2]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bebyggelseregistrets byggnadspresentation
  2. ^ Dag Widman, Konstnärernas hus. En mötesplats i svenskt konstliv under 100 år, s. 54

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]