Konsumentkredit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Konsumentkredit är en kredit till fysisk person för dennes personliga ändamål, till exempel köp av egna bostaden, bil och andra kapitalvaror eller för annan konsumtion av mindre varaktigt slag. Konsumentkrediter regleras i Lag (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter[1] och Konsumentkreditlag (2010:1846)[2] samt föreskrifter och allmänna regler hos Finansinspektionen respektive Konsumentverket[3]. Även andra lagar och regler äger tillämpning inom området såsom Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och GDPR (Dataskyddsförordningen).

Det krävs tillstånd från Finansinspektionen för att få lämna eller förmedla krediter till konsumenter.

Ett bostadslån är enligt lag och i lånevillkor åtskilt från andra konsumtionskrediter. Vanligen krävs att låntagaren lämnar en säkerhet för lånet i form av pant i lägenheten eller huset. Andra lån till fysiska personer är det som i vardagligt tal kallas konsumentkrediter och lämnas väsentligen utan säkerhet och är då s.k. blancolån. De tillhandahålles i olika format och under olika etiketter beroende på hur de marknadsförs och vad de kan användas till. Exempelvis används begreppen konsumentkrediter, billån, blancolån, kontokortskrediter, privatlån, smålån och snabblån.

En speciell form av privatlån är s.k. SMS-lån, kallas även snabb- eller smålån. De kännetecknas av att enkel ansökan, ofta via Internet och att de betalas ut snabbt. Den effektiva räntan är i allmänhet hög. Vissa långivare arbetar med en nominell ränta som redan i utgångsläget är hög och dessutom tillkommer uppläggnings- och aviavgifter varför den effektiva räntan för ett litet lån på kort tid blir extrem och kan vara flera hundra procent. Det bör dock noteras att det är kombination avgifter för små lån på kort tid som gör den effektiva räntan extrem. SMS-lånen fick sitt namn av att det, i vart fall tidigare, gick att ansöka och erhålla dessa lån via SMS. Numer förmedlas dessa lån väsentligen via internet varför rena SMS-lån nästan försvunnit.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]