Kontaktförbud

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kontaktförbud är beteckningen som 2011 ersatte besöksförbud.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

9 september 2010 lade regeringen fram en remiss till lagrådet.[1] I lagrådsremissen föreslogs ändringar i reglerna om besöksförbud. Förslagen var ett led i regeringens strävanden att förbättra situationen för de personer som på olika sätt riskerar att utsättas eller har utsatts för våld, hot eller trakasserier, ofta vid upprepade tillfällen, så kallad stalkning. Förslagen syftade till att stärka förbudets brottsförebyggande funktion och förbättra det skydd som förbudet avser att ge.

Uttrycket besöksförbud ersätts i samband med detta med kontaktförbud.

De omständigheter som åklagaren särskilt ska beakta vid riskbedömningen förtydligas. Proportionalitetsprincipens betydelse tydliggörs genom att det uttryckligen anges att varje beslut om kontaktförbud ska föregås av en proportionalitetsbedömning. Vidare beslutades att elektronisk övervakning ska få användas för att kontrollera efterlevnaden av ett särskilt utvidgat kontaktförbud. I lagrådsremissen föreslogs också att ett särskilt brott, olaga förföljelse skulle införas i brottsbalken.

Genomförande[redigera | redigera wikitext]

Ändringarna trädde som föreslaget i kraft den 1 oktober 2011 tillsammans med den nya brottsrubriceringen olaga förföljelse.[2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 22 juli 2011. https://web.archive.org/web/20110722154549/http://www.regeringen.se/content/1/c6/15/20/26/916c5faa.pdf. Läst 11 september 2010. 
  2. ^ "Besöksförbud blir kontaktförbud" Arkiverad 29 oktober 2011 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Kontaktförbud på hemsidan för Sveriges domstolar