Kontinentalbanan

Från Wikipedia
Version från den 17 juli 2017 kl. 10.18 av Kitayama (Diskussion | Bidrag) (Pågatågen kör till Trelleborg)
Ej att förväxla med Malmö–Trelleborgs Järnväg.
Kontinentalbanan
Pågatåg vid Persborgs station i östra Malmö, längs den del av Kontinentalbanan som till 2011 trafikerades av tåg mellan Malmö och Ystad.
Allmänt
PlatsSkåne Sverige
SträckaMalmö - Trelleborg
Anslutande linjerSödra stambanan
Simrishamnsbanan
Öresundsbanan
Ystadbanan
Organisation
Invigd1898
ÄgareSvenska staten
Infrastruktur­förvaltareTrafikverket
TrafikoperatörPågatågen (Arriva)
samt godstågsoperatörer
Tekniska fakta
Längd34 kilometer
Antal spårenkelspår
dubbelspår Malmö C-Lockarp 7 km
Spårvidd1435 millimeter (normalspår)
Största tillåtna axellast22,5 ton
Största tillåtna vikt per meter6,4 ton/m
Största lutning10 
ATCATC-2
Högsta hastighet160 km/h
Elektrifierad1933-12-04[1]
Matning15 kV 1 fas 16 ⅔ Hz
(kontaktledning)
Tekniska fakta hämtat från Järnvägsnätsbeskrivning Trafikverket
Linjekarta
km  v  r 
Unknown BSicon "LSTR+l" Unknown BSicon "LABZq+l"
Södra stambananStockholm
Non-passenger station/depot on track Unknown BSicon "LSTR"
Malmö godsbangård
Unknown BSicon "tSTR+l" Unknown BSicon "tBHFe@gq" Unknown BSicon "KRZo+r" Unknown BSicon "LSTRr"
0 Malmö CRegional- och fjärrtåg
Unknown BSicon "tKRWl" Unknown BSicon "tKRW+r" Stop on track
1 Östervärn  –2010
Unknown BSicon "tSTR" Unknown BSicon "ABZgl"
SimrishamnsbananStaffanstorp
Unknown BSicon "tHST" Straight track
Triangeln  2010–
Unknown BSicon "tSTR" Stop on track
Rosengård
Unknown BSicon "tSTR" Stop on track
3 Persborg  –2010
Unknown BSicon "tSTRe" Straight track
Citytunneln
Station on track Straight track
Hyllie  2010–
Junction both to and from right Straight track
ÖresundsbananKöpenhamn
Station on track Straight track
Svågertorp
Unknown BSicon "LABZgl" Unknown BSicon "ABZgr"
7 ÖresundsbananaKöpenhamn
Unknown BSicon "LSTRl" Unknown BSicon "KRZol+r"
YstadbananbYstad
Station on track
15 Västra Ingelstad
Station on track
18 Östra Grevie  2015–
Unknown BSicon "PSL"
24 Skytts Vemmerlöv
Station on track
32 Trelleborg 
Unknown BSicon "TRAJEKTq" Unknown BSicon "xABZgr"
Rostock
Unknown BSicon "exTRAJEKT"
Sassnitz, Świnoujście
Järnvägstekniska driftsplatser
aFosieby bLockarp
Teckenförklaring

Kontinentalbanan, även Kontinentbanan eller Trelleborgsbanan, är en järnväg mellan Malmö och Trelleborg. Den passerar Malmös östra delar och fortsätter på Söderslätt via bland annat Östra Grevie och Västra Ingelstad. Banan ingår som en del av Godsstråket genom Skåne hos Trafikverket[2]. Lokal persontrafik mellan Malmö och Trelleborg startade på nytt med Pågatåg den 13 december 2015, efter att tidigare ha bedrivits på banan. Stationer på väg till Trelleborg är nu Östra Grevie och Västra Ingelstad.

Historia

Banan byggdes av bolaget Malmö-Kontinentens Järnväg (MKontJ) 1898. Den var från början tänkt att bli en förlängning av Södra stambanan söderut. Från Trelleborg gick sedan tågfärjor till Sassnitz i Tyskland för vidare färd till resten av den europeiska kontinenten. Det fanns redan sedan 1886 en bana mellan Malmö och Trelleborg via Vellinge, Malmö-Trelleborgs Järnväg (MTJ); Den hade dock en alltför låg standard för den planerade tågfärjetrafiken. Vid invigningen var Malmö-Kontinentens Järnväg Sveriges bästa privatbana, godkänd för 90 km/tim.

Sedan 1909, då banan förstatligades, har det gått tågfärjor mellan Trelleborg och Sassnitz, och direkta sovvagnar (numera endast liggvagnar) mellan Malmö och Berlin.

Redan på 1910-talet flyttades sträckan kring norra Malmö upp till det nuvarande höga läget intill Kirseberg med broar över flera gator för att inte hindra biltrafiken.

Banan elektrifierades 1933, och fick anslutning från Hindby till den oelektrifierade Malmö-Ystads Järnväg år 1955. När Inre ringvägen byggdes 1973 flyttades anslutningen till Lockarp. Dubbelspår mellan Östervärn och Fosieby togs i drift 1999 inför öppnandet av Öresundsförbindelsen år 2000.

Inför de planerade förbättringarna byggdes dubbelspår som öppnades 2011 mellan Lockarp där banan går samman med Ystadbanan och Svågertorp på Öresundsbanan.

Trafik

Utöver pågatåg till Trelleborg C:s banhall trafikeras banan av Green Cargos godståg till och från färjelinjen mellan Trelleborg och Rostock i Tyskland; före 2014 körde tågfärjorna till SassnitzRügen. Även Snälltågets nattåg Malmö–Berlin, tidigare kallat Berlin Night Express när SJ körde det, går här.

Standard

Banan är av varierande standard. På delen Malmö-Lockarp är standarden bäst, där banan dels är dubbelspårig, dels har en högsta tillåten hastighet av 160 kilometer i timmen. Delen Lockarp-Trelleborg rustades upp inför invigningen av den nya pendeltågssträckningen till Trelleborg; enkelspårig med tre mötesspår och har 160 km/h som högsta hastighet.

Upprustning

Trafikverket har upprustat banan samt byggt nya plattformar för persontrafiken längs sträckan Lockarp-Trelleborg, så att Skånetrafiken har kunnat börja köra tåg i halvtimmestrafik mellan Malmö och Trelleborg. Banan har anpassats till en största tillåtna hastighet av 160 kilometer i timmen. Tekniskt har de tre befintliga mötesstationerna Östra Grevie, Jordholmen (vid Västra Ingelstad) och Skytts Vemmerlöv förlängts och upprustats. De ny(gamla) persontågstationerna har byggts vid Östra Grevie och Västra Ingelstad som byggts med plattformar för resande.

Stationen i Trelleborg har byggts i och vid den gamla banhallen vid Trelleborg Nedre, som är det gamla stationsläget. I den planerade utbyggnaden ingick även ett dubbelspår i Trelleborg på en sträcka av cirka tre kilometer men det utgick ur projektet. Arbetet med upprustningen längs järnvägen startade 2012, och färdigställdes vid slutet av 2015.[3] Därmed har busstationen Trelleborg Övre utgått.[4]

Planer

Malmöringen

Sedan år 2009 pågår ett arbete som syftar till att från slutet av 2015[5] använda de delar av Kontinentalbanan som är belägna inom Malmö tätort som en del av en ringlinje för Pågatågstrafik. Inledningsvis beräknas tågen kunna fortsätta ner i Citytunneln vid Hyllie och fullborda ringlinjen upp mot Centralen och Östervärn, men ökande trafikmängd kan komma att tvinga tågen att vända vid Svågertorp ungefär kring år 2018. Detta projekt inbegriper även en ny pågatågsstation vid Rosengård.[6] För att starta trafiken krävs ett nytt trafiktillstånd för trafikökningen från Miljödomstolen. Tillståndet som fanns för persontrafik mot Köpenhamn upphörde när Citytunneln öppnades för trafik[7].

Källor

Vidare läsning

  • Holmgren, Yngve (1967). ”Malmö-Kontinentens järnväg”. Årsskrift / Det gamla Trelleborg. 0281-7446. ISSN 0280-3879.  Libris 3614889
  • Kontinentalbanan's invigning den 10 maj 1899. Malmö. 1899. Libris 2749155 
  • Olsson, Anders (1998-1999). ”Malmö-Kontinentens järnväg. 1-2”. ÖSJ-bladet (Museiföreningen Östra Skånes järnvägar) 1998:4 ; 1999:1. ISSN 0349-9103.  Libris 3687354

Externa länkar