Kontraktsprost

Från Wikipedia
Version från den 12 december 2017 kl. 23.04 av J 1982 (Diskussion | Bidrag) (puts)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En kontraktsprost är en uppgift som en präst kan ha inom vissa kristna samfund.

Svenska kyrkan

Kontraktsprosten utses av stiftets biskop att ha överinseende över och samordna det kyrkliga arbetet inom ett kontrakt. Kontraktsprosten kan av biskopen delegeras att förrätta visitation, välkomnande av nya kyrkoherdar och invigning av kyrkorum. I Svenska kyrkan är kontraktsprosten församlingspräst och ofta även kyrkoherde.[1]

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

ELKF är uppdelad i församlingar, var och en med sin kyrkoherde. Församlingarna är i sin tur samlade i prosterier, som samarbetar i olika frågor. Prästerna inom prosteriet väljer en av de tre kyrkoherdar som fått flest röster till kontraktsprost för en sexårsperiod. Domkapitlet utser en av de kyrkoherdar som fått röster till uppgiften. Kontraktsprosten leder och koordinerar arbetet i prosteriet.

Vissa av kontraktsprostens uppgifter är lagstadgade, som att ordna val till olika kyrkliga tjänster och organ (t.ex. biskop, assessor, kontraktsprost), medan andra uppgifter kan variera lokalt beroende på hur nära samarbete församlingarna önskar.

Kontraktsprosten är också en kontaktlänk mellan stiftet och biskopen å ena sidan och prosteriet å den andra.

Tidigare var domprosten självskriven kontraktsprost i domprosteriet, men så är inte längre fallet.

Romersk-katolska kyrkan

Katolska kyrkans motsvarighet till kontrastprost kallas dekan; svenska kyrkans kontrakt motsvaras där av dekanat.

Se även

Källor

Fotnoter

  1. ^ ”kontraktsprost”. Nationalencyklopedin. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/kontraktsprost. Läst 11 december 2017.