Kontrapropositionsvotering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kontrapropositionsvotering är en metod för votering som kan användas om det finns fler än två likvärdiga förslag, yrkanden.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet är en sammansättning av orden kontra (mot), proposition (förslag) och votering (omröstning).

Förberedelse (fastställande av propositionsordning)[redigera | redigera wikitext]

Alla yrkanden som finns ställs mot varandra. Mötesordföranden gör då en bedömning av hur stort stöd varje förslag har och anger vilket som enligt dennes mening är det vinnande förslaget. Om någon då begär votering är nästa steg att utse motförslag till ordförandens förslag, som kallas huvudförslag.

De yrkanden som inte blivit huvudförslag ställs mot varandra på samma sätt som tidigare och mötesordföranden anger vilket som utsetts till motförslag. Om någon begär votering inleds kontrapropositionsvotering.

Om det bara finns två alternativa motförslag ställs de mot varandra i en votering och det vinnande förslaget blir motförslag till huvudförslaget.

Om det finns tre eller fler alternativa motförslag är det motförslag som ordföranden angett huvudmotförslag och mötet har att välja ett motförslag till huvudmotförslaget. De kvarvarande förslagen ställs mot varandra som tidigare tills mötet utsett ett motförslag till huvudmotförslaget. Vid behov (om någon begär votering) upprepas processen i flera steg.

Votering[redigera | redigera wikitext]

Därefter genomförs voteringen om vilket beslut mötet skall fatta. Voteringen börjar "bakifrån" med det sista paret motförslag som mötet har behandlat. Voteringen avslutas med en votering mellan huvudförslaget och det förslag som mötet till slut har utsett.