Kontrollmärke på motorfordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tysk registreringsskylt med kontrollmärken.

Kontrollmärke på motorfordon är en form av kontrollmärke. Kontrollmärken finns på fordon i många länder. I Sverige fanns detta till och med 2009 men har sedan avskaffats.

I många andra länder finns något slags märkning synligt från utsidan av bilen, ofta i vindrutan eller på registreringsskylten, som anger godkännade för körning. I artikeln registreringsskylt beskrivs mer om skylten, och märket om ett sådant finns.

Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Det finns två runda kontrollmärken på registreringsskylten. Kontrollmärkena avser båda godkänd bilprovning, den övre ordinarie prov, och den undre avgasprovet. Se bild ovan.

I vissa tyska städer skall man även ha Feinstaubplakette på vindrutan för att visa att bilen följer de lokala miljökraven.[1]

Island[redigera | redigera wikitext]

I mellanrummet mellan bokstäverna och siffrorna klistras ett rektangulärt skattekvitto.

Litauen[redigera | redigera wikitext]

I mellanrummet mellan bokstäverna och siffrorna sitter två runda kontrollmärken.

Norge[redigera | redigera wikitext]

Norge införde i början på 1990-talet ett godkännadekvitto att klistras på registreringsskylten mellan bokstäverna och siffrorna. Både fram och bak. De fick egentligen inte riktigt plats eftersom mellanrummet var minimalt. Nya skyltar tillverkas därefter med lite större mellanrum. Många äldre skyltar används fortfarande. Den 1 maj 2012 avskaffades skattemärken (kontrollmerke/oblater) i Norge.

Slovakien[redigera | redigera wikitext]

I mellanrummet mellan bokstäverna och siffrorna sitter ett runt kontrollmärke.

Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Man ska klistra fast en pappskiva, 10 cm i diameter, kallad tax disc, i vindrutans vänstra sida. För motorcyklar finns en särskild hållare att montera fast.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sverige har haft godkännadekvitto att klistras på registreringsskylten, men har avskaffat det. Polisen har datorer som innehåller ytterligare och mer uppdaterad information, såsom om stulna fordon. Polisens datorer kan numera automatiskt läsa registreringsskyltar och larma efter fordon som är stulna, ej besiktigade, oförsäkrade och så vidare.

I Sverige infördes kontrollmärket 1974 och det avskaffades 2009. Se även Kontrollmärke på motorfordon i Sverige.

Schweiz, Tjeckien och Österrike[redigera | redigera wikitext]

De har skattekvitton, endast för motorvägsskatten, som klistras på vindrutan. Även utländska besökare behöver köpa dem om de önskar använda motorvägar. Österrikiska fordon har också ett besiktningsmärke på vindrutan.

USA och Kanada[redigera | redigera wikitext]

I de flesta stater ska man klistra fast ett kontrollmärke i hörnet av nummerplåten. Det är ett par cm stort.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tysklands miljözoner”. Motormännen. 23 augusti 2012. https://www.motormannen.se/resan/bila-i-europa/bilresfakta-land-for-land/tysklands-miljozoner/. Läst 20 januari 2016. 

Se även[redigera | redigera wikitext]