Kopparbladssläktet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kopparbladssläktet
Episcia cupreata.jpg
Kopparblad (Episcia cupreata)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljGloxiniaväxter
Gesneriaceae
SläkteKopparbladssläktet
Episcia
Vetenskapligt namn
§ Episcia
AuktorMart., 1829
Arter och hybirder
Hitta fler artiklar om växter med

Kopparbladssläktet (Episcia) är ett släkte i familjen gloxiniaväxter med ungefär åtta arter. De kommer ursprungligen från tropiska områden i Central- och Sydamerika, men de odlas som prydnads- och krukväxter och i varmare områden är det inte ovanligt att de spridit sig ut i naturen.

Kopparbladssläktet innehåller städsegröna, fleråriga örter. Bladen har vanligen tydliga mönster och detta är kanske den största anledningen till växternas popularitet som krukväxter. Blommorna har femflikig krona och är oftast röda, men även orange, rosa eller gula blommor förekommer.

Det har tagits fram ett otal sorter och hybrider av Episcia, framför allt genom urval och korsningar mellan arterna kopparblad (E. cupreata) och revkopparblad (E. reptans).

Före 1978 ingick många fler arter i släktet, men alla utom de nuvarande åtta avskiljdes då till de självständiga släktena Paradrymonia, Chrysothemis, Nautilocalyx och Alsobia. Nyare genetisk forskning stöder denna uppdelning.

Odling[redigera | redigera wikitext]

Episcia-arterna passar bra att odla i ampel. De måste ha en ljus växtplats för att blomma, men inte direkt solljus. Hög luftfuktighet och konstant värme krävs, liksom att jorden alltid måste hållas fuktig men inte alltför blöt. Förökning sker genom sticklingar eller avläggare eller genom delning.