Koritrapp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Koritrapp
Status i världen: Nära hotad[1]
Ardeotis kori Etosha.JPG
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Trappfåglar
Otidiformes
Familj Trappar
Otididae
Släkte Ardeotis
Art Koritrapp
A. kori
Vetenskapligt namn
§ Ardeotis kori
Auktor Burchell, 1822
Hitta fler artiklar om fåglar med

Koritrapp (Ardeotis kori) är en afrikansk fågel i ordningen trappar. Den är tillsammans med stortrapp (Otis tarda) den tyngsta nu levande fågel som kan flyga.

Utseende och anatomi[redigera | redigera wikitext]

Närbild av koritrapp med uppburrad fjäderdäkt.

Koritrappen är en mycket stor och tung fågel där hanen mäter cirka 110 cm på längden, med en höjd på mellan 60 och 90 cm och en medelvikt på 13,5 kg. Man har dock funnit hanar som vägt över 20 kg. Den undviker att flyga så länge det finns andra möjligheter.

Koritrappen har en kraftig ljusgrå hals och brungrå rygg och vingovansida, ljus undersida ljust gulgröna långa ben och en svart- och vitprickig vingknoge. Den har också en svart och grå kort nacktofs. Den är långvingad och i flykten är dess flikiga vingpennor tydliga. Honan och hanen är lika men honan är något mindre.

Utbredning och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Det finns två isolerade populationer tillika underarter av koritrapp, en vid Afrikas horn i östra Afrika och en i södra Afrika:[2]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Koritrappen lever på stäpp och savann och häckar på höjder upp till 2000 meter över havet. Precis som de andra trapparna är koritrappen en polygam art, vilket innebär att en hane parar sig med ett flertal honor. Han lämnar sedan honorna som själva får bygga bo, ruva och ta hand om ungarna. Ruvandet föregås av honan tillbringare ett antal dagar med att äta upp sig. Den tillbringar det mesta av sin tid på marken, födosökande efter frön och ödlor vilket utgör merparten av dess diet. Biätare brukar ofta sitta på koritrappens rygg för att snappa åt sig insekter som den tunga fågeln yr upp när den vandrar genom gräsmarkerna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, CD-rom

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2013 Ardeotis kori Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2014) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 6.9 <http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download>, läst 2015-01-01