Korpen (1963)

Från Wikipedia
Korpen
(The Raven)
Korpen
Korpen
GenreSkräck, komedi
RegissörRoger Corman
ProducentRoger Corman
Samuel Z. Arkoff
James H. Nicholson
ManusRichard Matheson
Baserad påKorpen av Edgar Allan Poe
SkådespelareVincent Price
Boris Karloff
Peter Lorre
Jack Nicholson
OriginalmusikLes Baxter
FotografFloyd Crosby
KlippningRonald Sinclair
ProduktionsbolagAmerican International Pictures
Premiär25 januari 1963
Speltid86 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet
Yle Arenan

Korpen (alternativ titel: Korpen i skräckens borg, engelska: The Raven) är en amerikansk skräckfilmskomedi från 1963 i regi av Roger Corman. Manuset skrevs av Richard Matheson och var mycket löst baserat på Edgar Allan Poes dikt Korpen. I rollerna märks Vincent Price, Boris Karloff och Peter Lorre, samt en ung Jack Nicholson.

Då Cormans föregående Poe-filmatisering En studie i skräck med framgång hade blandat in humor i skräcken i form av en komisk vinprovningsscen mellan Price och Lorre bestämde sig Corman och Matheson för att fortsätta med humorfylld skräck i Korpen.[1] Filmen följdes av Skri av fasa (1963), De blodtörstiga (1964) och Mannen i vaxkabinettet (1965).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Magikern Erasmus Craven (Price) hemsöks en natt av en korp, som visar sig vara den förtrollade Dr. Bedlo (Lorre). Korpen berättar att den har sett Cravens avlidna hustru Lenore tillsammans med den onde Dr. Scarabus (Karloff), som dessutom är den som har förvandlat Bedlo till korp. Bedlo förvandlas tillbaka till människa med hjälp av en brygd bestående av bland annat fladdermusblod, spindlar i gelé och en död mans hår, och sedan beger sig de båda magikerna till Scarabus borg för att spåra upp Lenore.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danskspråkiga Wikipedia, Ravnen (film), tidigare version.
Noter

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]