Korvträd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Korvträd
Ucla sausagetree leavesandfruit.JPG
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Plisterordningen
Lamiales
Familj Katalpaväxter
Bignoniaceae
Släkte Korvträdssläktet
Kigelia
Art Korvträd
K. africana
Vetenskapligt namn
§ Kigelia africana
Auktor (Lamarck) Bentham
Kigelia africana MS 10010.jpg
Hitta fler artiklar om växter med
Kigelia africana”

Korvträd (Kigelia africana) är en art i familjen katalpaväxter. Korvträdet förekommer naturligt i tropiska delarna av västra och nordöstra Afrika och söderut till Botswana. Arten odlas som prydnadsväxt i varma länder.

Trädet kan bli upp till 15 meter högt och blommar i juni till augusti med rödrosa blommor som doftar som jäst frukt. De blommar endast under en natt och pollineras vanligtvis av fladdermöss. Blommorna hänger på långa blomskaft, vilket ger fladdermössen en del manövreringsmöjligheter, och blir de inte pollinerade så faller de av följande dag.

Befruktade blommor bildar långskaftade, 30 till 60 cm långa, bruna, korvlika frukter. De största kan väga upp till 7 kg. Omogna frukter sägs vara giftiga, men används som naturläkemedel mot bölder, reumatism och könssjukdomar. Mogna frukter innehåller ett enzym som gör kött mört, men används även på Östafrikas landsbygd till förbättrad jäsning av öl; pombe.

På gränsen mellan Zimbabwe och Zambia, nära Victoriafallen, finns ett träd som enligt sägnen Livingstone en gång har slagit läger under och ristat in sina initialer på.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

  • Kigelia aethiopum (Fenzl) Dandy
  • Kigelia pinnata (Jacq.) DC.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]