Kosovos grundlag

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kosovos grundlag trädde i kraft den 15 juni 2008. Dessförinnan hade landet styrts inom ramen för ett provisoriskt regelverk som baserades på FN:s resolution 1244 och som ratificerades 2001. Resolutionen medgav tillfälligt självstyre men med FN:s generalsekreterare som högsta instans. Serbien regering anser Kosovo vara en del av Serbien och har därför motsatt sig suveränitet. Av samma anledning accepterade man därför ej heller grundlagen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Frågan om ett självständigt Kosovo uppkom i slutet av 1900-talet i samband med att Jugoslavien delades med inbördeskriget och med uppkomsten av terroristgruppen KLA (Kosovo Liberation Army).

2008 års konstitution[redigera | redigera wikitext]

I april 2008 förelåg ett utkast till grundlag [1]. Många av dess beståndsdelar har sitt ursprung i Ahtisaariplanen och skall på så sätt garantera även minoritetsgrupper deras rättigheter, samt säkerställa säkerheten för alla invånare i landet.

Grundlagen ratificerades 9 april 2008 och gäller från 15 juni 2008. [2] FN kommer emellertid ännu inte att lämna Kosovo, eftersom FN:s säkerhetsråd inte har avslutat sitt uppdrag. Den nya konstitutionen kommer inte att gälla i de serbdominerade områdena i Kosovo och detta medför då i praktiken att Kosovo de facto delas.[3][4][5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wvec.com Arkiverad 29 juni 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ BBC.co.uk
  3. ^ AFP
  4. ^ ITAR-TASS
  5. ^ AP Arkiverad 31 oktober 2008 hämtat från the Wayback Machine.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.