Kragerø

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kragerø
Tätort
Utsikt över Kragerø
Utsikt över Kragerø
Land Norge Norge
Fylke Telemark fylke
Kommun Kragerø kommun
Area 3,32 km²[1]
Folkmängd 5 366 (1 jan 2022)[2]
Befolkningstäthet 1 616 invånare/km²
Geonames 3149412

Kragerø är en tätort och stad i södra Norge, centralort i Kragerø kommun, Telemark fylke. Om sommaren mångdubblas invånarantalet på grund av tillströmningen av turister. Ett stort turistmål förutom själva tätorten är den vidsträckta rullstensåsen Jomfruland. Kragerø är belägen 194 km från Oslo och 145 km från Kristiansand.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kragerø växte fram som köping (ladested) under staden Skien och utskeppningshamn för träexport. Orten fick stadsprivilegium 1666. Kragerø var en av Norges viktigaste sjöfartsstäder under segelskeppens epok. Genom åren har även omfattande gruvdrift utförts i Kragerø, mest känd kan rutilgruvan vara. I dag är det idyllisk småstad, med betydande turism.

Kultur och religion[redigera | redigera wikitext]

I Kragerø ligger det bland annat en sockenkyrka, en metodistkyrka och en pingströrelsekyrka. I Kragerø ligger det även en biograf.

Tecknaren och konstnären Theodor Kittelsen föddes i Kragerø 1857 och växte upp i samhället. I Kittelsenhuset, en del av Berg-Kragerø museum, hålls det en permanent utställning om Kittelsens liv och om hans konstverk. Konstnären Edvard Munch bodde i Kragerø mellan 1909 och 1916 och målade under den tiden några av sina mest berömda tavlor.

Kända personer från Kragerø[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Langeland, Åge (1971). Sentrumsplan Kragerø. Den nordiske træstad, 0347-8939 ; 7. Stockholm. Libris 920246