Kramfors-Alliansen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kramfors-Alliansen
HemortKramfors, Sverige Sverige
Aktiv1904-
VerksamhetBasket
Bordtennis
Brottning
Fotboll
Friidrott
Gymnastik
Handboll
Ishockey
Längdskidor
Orientering
Simning
Tyngdlyftning
Tidigare verksamhetTennis
FörkortningKA

Kramfors-Alliansen är en idrottsförening som bildades 1904 med säte i Kramfors, Ångermanland. I föreningen finns cirka 200 ledare och 1500 aktiva idrottare. Kramfors-Alliansen är den största och främsta idrottsföreningen inom kommunens gränser.

Exempelvis den före detta ishockeyspelaren Magnus Wernbloms moderklubb är Kramfors-Alliansen, likaså gällande ishockeyspelarna Tobias Viklund, Mario Kempe och Adrian Kempe. Den olympiska guldmedaljören i sprintstafett 2006 i Turin, Anna Olsson har också Kramfors-Alliansen som moderklubb.

Idrotter inom föreningens verksamheter[redigera | redigera wikitext]

Fram till 1992 hörde tennis till föreningen, innan Kramfors Tennis startades som bland annat har ett tennisgymnasium. Till föreningen hör även Kramfors hockeygymnasium och hockeyskola. Övrig närliggande sportverksamhet inom Kramforssocknen (exempelvis alpint och ridning) har dock egna föreningar/klubbar.

Fotboll och friidrott utövas främst på Kramfors IP (idrottsplats) med tennishallen inom samma område, ridningen i Björknäs (fem kilometer sydost om centrum), styrke inklusive inomhusbollsport och gymnastik på Ådalshallen, och vintersporten hänvisas till Latberget

IP renoverades 2014 och är nu en modern idrottsanläggning med en gräsplan och en fullstor konstgräsplan. Det finns flera renoverade omklädningsrum samt helt nybyggda omklädningsrum. Det finns allväderslöparbanor av tartan som kan användas i vilket väder som helst. Runt A-planen finns stora lysen och konstgräsplanen har värme som används för att smälta bort is och snö.

Fotboll hör till föreningens främsta publiksporter och som högst har herrarnas A-lag spelat i andradivisionen 1978. Fram till mitten av 2000-talets första decennium hade dock den sportsliga statusen dalat till att laget befann sig i botten av sjundedivisionen, innan det successivt kom att bli avancemang till fjärdedivisionen 2018. Mellan 2010 och 2016 var A-laget på damsidan lagt på is (och återfanns innan detta i femtedivisionen), men efter återupptagandet har laget avancerat till tredjedivisionen 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]