Krapp

Från Wikipedia
Krapp
Rubia tinctoria
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningGentianaordningen
Gentianales
FamiljMåreväxter
Rubiaceae
SläkteRubia
ArtKrapp
R. tinctoria
Vetenskapligt namn
§ Rubia tinctoria
AuktorLinné

Krapp (Rubia tinctoria) är en 50-100 cm hög kulturväxt från Central- och Sydeuropa som användes förr för växtfärgning. Den växer bäst på varm öppen kulturmark med fuktig och lersandig jordmån.

Växten blommar under juni-september med 2-3 mm breda gulgröna blommor där ståndarknapparna är 0,5-0,6 mm långa och 5-6 gånger så långa som breda. Frukten är kal och rödbrun till närmast svart i färgen. Stjälken är kal men med bakåtriktade korta borst och den är skarpt 4-kantig och klättrande. De 4-6 bladen sitter i krans och är ovala till lansettlika och bredast nedanför mitten. På undersidan har de framträdande nerver.

Krapp odlades förr i södra Sverige men återfinns kring 2020 sällsynt i vild form endast i södra Kalmar och östra Blekinge län.


Färgväxt[redigera | redigera wikitext]

Krapp är en färgväxt vars rötter ger röd färg. Färgämnet som utvinns, krapprött, kan även användas för att framställa pigmentet krapplack.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Mossberg, Bo; Stenberg, Lennart (2003). Den nya nordiska Floran: Krapp. Stockholm: Wahlström & Widstrand. sid. 481. ISBN 91-46-21319-8 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]