Krapplack

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Överkast färgade med krapp.
Alizarin i HTML
— Färgkoordinater —
HTML-färgnamn Alizarin chrimson
RGB hexadecimalt #E32636
RGBB (r, g, b) (227, 38, 54)
NMI (n, m, i) (348°, 90%, 77%)

Krapplack är ett färgämne som från början framställdes av roten av vissa arter i växtsläktet krapprötter (Rubia), därbland arten krapp. Färgämnet som utvanns användes till en början för att färga tyg. Sedan Carl Liebermann och Carl Graebe upptäckt dess sammansättning lärde man sig att använda det för framställa ett färglack med hjälp av alun och någon alkalisk komponent.[1] Färgen kunde nu även användas att måla med. Det röda färgämnet visade sig bestå av dels purpuriner dels alizarin, och det senare började framställas syntetiskt på artonhundratalet.

Dess kemiska formel är C14H8O4. Pigmentet är föga lösligt i vatten, men löses med mörkt violett färg i alkaliska vätskor. Upphettas alizarin med zinkpulver, bildas ett kolväte, antracen, C14H10, som förekommer i stenkolstjära. Denna iakttagelse föranledde Græbe och Liebermann att försöka framställa alizarin ur stenkolstjärans antracen, vilket också lyckades.(1868).

Genom förenkling av arbetsmetoderna sänktes 1873 priset på det konstgjorda alizarinet, så att det även i de vanliga färgerierna började undantränga krapproten. Följden blev förstås att odlingen av krapp, som förr var en viktig kulturväxt, nästan upphörde.

Alizarin har i sin tur börjat att ersättas av ett annat rött färgpigment som kallas kinakridon och som anses vara mer ljusäkta. Bland HTML-färgerna för bildskärmar finns en som benämns alizarin chrimson, koordinaterna för den visas i boxen till höger. Där finns också några färger som kallas madder, vilket är den engelska översättningen av krapplack.[2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 15. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. Sid. 1214-15 
  2. ^ ”The mother of all HTML charts (innehåller fler än de 216 "webbsäkra" färgerna)”. http://tx4.us/mr/mr96.htm. Läst 2016-01-27. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Engelska Wikipedia
Nordisk Familjebok