Hoppa till innehållet

Kravallpolis

Från Wikipedia
Kravallpolis och demonstranter i Belize den 21 januari 2005.

Kravallpolis är en styrka poliser, oftast med speciell utrustning för att bemöta kravaller. Poliserna är ofta utrustade med kravallsköldar, batonger, samt skyddskläder, men ibland även tårgas och gummikulor.

Taktik[redigera | redigera wikitext]

Ridande kravallpolis i Edinburgh vid G8-mötet i juli 2005.

Valet av taktik avgörs av antalet poliser och vilken utrustning som finns att tillgå. Det grundläggande valet ligger dock mellan dödlig taktik (till exempel hagelgevär) och icke-dödlig taktik (till exempel tårgas och vattenkanoner). Valet grundas på det hotet upploppet utgör samt nuvarande lagar i landet i fråga. I många länder är det olagligt att använda dödlig taktik för att kontrollera upplopp i allt utom de mest extrema omständigheter.

Ett vanligt använt vapen är vattenkanoner. De flesta moderna vattenkanoner är kapabla till att blanda i färg för att märka upploppsmakare, eller blanda tårgas i vattnet. I stora upplopp kan poliser även välja att använda armerade fordon. Även hundar används, då oftast schäfrar.

Som ett mindre aggressivt steg kan ridande polis sättas in. Maktfaktorn samt höjden hos en häst, kombinerat med sin träning, ger poliser ett säkrare sätt att infiltrera en folkmassa. Ofta är batonger det enda vapen som används. I ett hungerupplopp i Wien 1919 möttes polishästarna av motstånd, och många av hästarna dödades, för att efteråt slaktas på plats för sitt kött.

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Fransk kravallpolis med personlig skyddsutrustning

Kravallpoliser använder olika sorters utrustning, både i personligt skyddssyfte och för att slå tillbaka mot en folksamling. Utrustningen är modifierad för just det ändamålet att hålla kontroll över en folkmassa, samtidigt som den ska skydda polisen till högsta möjliga grad.

Förutom den vanliga utrustningen används oftast även en tvåvägsradio, som till exempel kan vara inbyggd i hjälmen.

Hjälm[redigera | redigera wikitext]

En hjälm består oftast av ett visir, tillverkat i plast, ibland även kombinerat med ett galler för att skydda ansiktet. Det finns även skydd för nacken, i form av till exempel hårda kuddar som kombineras med hjälmen. Till skillnad från vanliga hjälmar brukar de även ha hål för öronen, för att ge en bättre hörsel. Det fanns också en integral kravallhjälm i Kalifornien i USA på 1980-talet.

Kravallsköld[redigera | redigera wikitext]

En kravallsköld skyddar polisen mot diverse objekt, till exempel stenar. Se Kravallsköld.

Batong[redigera | redigera wikitext]

Det traditionella materialet för batonger har länge varit trä. Batonger av gummi används bland annat av fransk polis, samt rysk. Rysk polis har dock fått använda trä i områden där kylan fått gummin att bli spröd.

Tårgas[redigera | redigera wikitext]

Tårgas används för att skingra folkmassor. Se Tårgas.

Vattenkanon[redigera | redigera wikitext]

Ett tyngre understödsvapen för att skingra folkmassor. Se vattenkanon

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]