Kreditkort

Från Wikipedia
Version från den 1 november 2017 kl. 16.44 av 85.194.9.104 (Diskussion) (Uppdaterat med info om American Express)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Två kreditkort.

Ett kreditkort är en variant av kontokort.[1] Namnet kommer från det faktum att kortet är förenat med en kredit hos den kortutgivande banken, vilken kan betalas av antingen i sin helhet, eller i poster. Precis som med övriga kontokort betalar kortföretaget handlaren och fakturerar i sin tur kortinnehavaren.

Kreditkort är oftast utformat som ett fysiskt kort i plast med en magnetremsa och/eller ett chip. Kort med magnetremsor kommer gradvis att bli ersatta med chip, då dessa håller en högre säkerhetsnivå.[2] Vissa kreditkort har inga fysiska plastbrickor, utan består av en kredit hos den kortutgivande banken och ett kortnummer som används vid ett kreditköp. Även andra fysiska former för kortet finns, exempelvis som en del av en mobiltelefon. De flesta svenska korten har dimensionen 85,60 × 53,98 mm och finns definierade av ISO/IEC 7810-standarden som ID-1. Utvecklingen av betalning med kreditkort går snabbt och i framtiden ser många att lösningar som NFC kommer att ta över detta betalsätt.

Utgivning av kreditkort sker av banker och finansiella institutioner och i Sverige erbjuder man ofta VISA eller MasterCard som är de största varumärkena för kreditkort. Bankerna upphandlar de kort de ska erbjuda slutkonsument vilket gör att man ibland kan ändra sina kreditkort från VISA till MasterCard eller tvärtom. Senaste åren har många storbanker valt att gå från VISA till MasterCard.[3]

American Express är ett kort som blir allt vanligare bland konsumenter. Många butiker har också börjat acceptera American Express för att vara konkurrenskraftiga mot sina konkurrenter. Det beror delvis på att American Express har sänkt sina avgifter för kortinlösen.[4]

Fördelsprogram och cashback

Kreditkort har i princip nästan alltid ett incentivsystem som är byggt upp för att användaren skall få ett ekonomiskt intresse av att använda kreditkortet oftare. Incentivsystem för kreditkort är ofta byggt upp med så kallad cashback där användaren av kortet får pengar eller bonus betalat tillbaka av kreditkortföretaget i slutet av månaden(i slutet av faktureringssyklusen). [5]. Dessa incentivsystem har i huvudsak två mål: att få flera interesserade i att ha ett kreditkort och att de som har kreditkort(användaren) skall använda sitt kort oftare. Cashback betyder att du får pengar tillbaka på transaktioner du gör med kortet. [6]

Historia

Det första kreditkortet skapades 1950 av amerikanen Frank McNamara. När han år 1949 i New York skulle betala sin nota på en restaurang så upptäckte han att han hade glömt plånboken hemma och saknade kontanter. Han skrev sitt namn på ett visitkort och fick betala i efterhand, något som ledde till idén att starta ett företag som kunde sätta detta i system. Han startade senare företaget Diners Club där man började med idén att agera mellanhand för kunder som ville skjuta upp sin betalning hos restauranger, där kunden senare fick betala i slutet av månaden direkt till Diners Club - precis som många kreditkort fungerar idag.

I slutet på 1950-talet började bankerna att utveckla möjligheten att använda kreditkort på en nationell och internationell nivå och organisationer som VISA och MasterCard började att bildas[7]. Idag är dessa organisationer de två största inom kreditkort och har tillsammans många miljoner kunder och kortinnehavare som är aktiva varje dag[8].

Se även

Olika kreditkort

Referenser

  1. ^ ”NE: Kreditkort”. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/kreditkort. Läst 19 november 2014. 
  2. ^ ”Pan-Nordic Card Association: From magnetic strip to chip: cards in transition”. http://www.pan-nordic.org/PanNordicCard/Press-centre/The-Card-business.aspx. Läst 19 november 2014. 
  3. ^ Caroline Englund (28 augusti 2014). ”Därför byter bankerna kort”. Peter Wolodarski. http://www.dn.se/ekonomi/darfor-byter-bankerna-kort/. Läst 19 november 2014. 
  4. ^ American Express - Kreditkort från American Express (Amex)” (på svenska). Kreditkort.com. https://kreditkort.com/american-express/. Läst 1 november 2017. 
  5. ^ ”Fördelar och nackdelar med kreditkort”. https://www.alltomkreditkort.se/fordelar-och-nackdelar-med-kreditkort. Läst 10 juni 2017. 
  6. ^ Kreditkort med Cashback - Kreditkort-listan.se - Jämför bästa kreditkort i Sverige” (på nb-NO). Kreditkort-listan.se - Jämför bästa kreditkort i Sverige. 19 januari 2017. http://www.kreditkort-listan.se/kreditkort-med-cashback/. Läst 19 januari 2017. 
  7. ^ ”Kreditkortets historia”. https://kreditkortlistan.se/kreditkortets-historia/. Läst 19 november 2014. 
  8. ^ ”About VISA”. http://usa.visa.com/about-visa/index.jsp?b=1. Läst 19 november 2014.