Kriegers flak

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kriegers flak är ett vidsträckt grundområde i södra Östersjön mellan Sverige, Danmark och Tyskland cirka 30 kilometer söder om Trelleborg.

Kriegers flak ligger utanför den svenska territorialgränsen, men i den ekonomiska zonen mellan Sverige, Danmark och Tyskland. Huvuddelen av grundet finns inom den danska ekonomiska zonen, men det sträcker sig i öster in i den svenska ekonomiska zonen. Avstånden till närmaste landområden är:

  • till Sverige - 30 km
  • till Danmark, ön Møn - 34 km
  • till Tyskland, ön Rügen - 40 km

8 mars 2004 lämnades en ansökan in till det tyska Bundesamt für Seeschiffart und Hydrographie från företaget Offshore Ostsee Wind AG om tillstånd att i den tyska zonen få anlägga 80 vindkraftverk med en sammanlagd effekt av 385 MW.

Regeringen lämnade den 29 juni 2006 tillstånd till Vattenfall AB att uppföra och driva Kriegers flaks vindkraftpark med 128 vindkraftverk och en beräknad årsproduktion av cirka 2,1 terawattimmar. Vattenfall AB arbetar nu vidare med att detaljundersöka förutsättningarna för ekonomisk bärkraft i projektet.

Anläggningen kommer efter det eventuella genomförandet att bli en av de största i världen.[1][2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Sjöfartsverket (11 februari 2016). ”UFS 2016:585 sjökortsspecial "Wind farm EnBW Baltic 2"”. http://sjofartsverket.se/WebUFS/image.aspx?ufsid=6445. 

Referenser[redigera | redigera wikitext]