Kring midnatt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kring midnatt
('Round Midnight)
GenreDrama
Musik
Jazz
RegissörBertrand Tavernier
ProducentIrwin Winkler
ManusBertrand Tavernier, David Rayfiel
Baserad påDance of the Infidels av
Francis Paudras
SkådespelareDexter Gordon, François Cluzet, Herbie Hancock
OriginalmusikHerbie Hancock
FotografBruno de Keyzer
KlippningArmand Psenny
ProduktionsbolagWarner Brothers
DistributionWarner Brothers
Premiär12 september 1986 på Toronto Film Festival. Svensk premiär 30 januari 1987 på Göteborgs filmfestival
Speltid133 minuter
LandUSA, Frankrike
SpråkEngelska, Franska
IMDb SFDb Elonet

Kring midnatt är ett amerikanskt-franskt musikaliskt drama från 1986 i regi av Bertrand Tavernier efter ett manus av Tavernier och David Rayfiel.

Filmen utspelas 1959 i Paris, dit den amerikanske jazzmusikern Dale Turner (spelad av Dexter Gordon) kommer för spelningar på jazzklubben Blue Note. Turner, som haft problem med alkohol och droger sedan karriären gått i stå, blir väl mottagen i Paris, framförallt av den hängivne beundraren Francis Borler (spelad av François Cluzet[1]) som är beredd att göra allt för att rädda honom från missbruket. Föresatsen lyckas och Turner väljer att resa hem till New York för att återknyta kontakten med sin dotter. Francis gör honom sällskap en tid, men återvänder sedan till Paris, där han senare får veta att Turner avlidit.

I filmen – som baseras på Francis Paudras självbiografiska bok Dance of the Infidels, om hans möten med saxofonisten Lester Young och pianisten Bud Powell – medverkar förutom Dexter Gordon även musiker som Herbie Hancock (i rollen som "Eddie Wayne"), John McLaughlin och Wayne Shorter. Hancock stod också för originalmusiken i filmen.[2]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Kring midnatt står på 100 procent på Rotten Tomatoes Tomatometer, gillas av 90 procent av besökarna på samma sajt[3], och har 7,4 i betyg på IMDB (2019).

Utmärkelser och priser[redigera | redigera wikitext]

Vid Venedigfestivalen 1986 belönades filmen med Pasinetti Award för Bästa film[4]. År 1988 fick filmen det danska Bodilpriset för Bästa icke-amerikanska film.

Dexter Gordon Oscarnominerades 1987 som Bästa manliga huvudrollsinnehavare. Herbie Hancock vann priset för Bästa filmmusik. Båda nominerades i samma kategorier vid Golden Globe-galan.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]