Kristian Lundberg

Från Wikipedia
Version från den 24 juli 2017 kl. 17.00 av Disembodied Soul (Diskussion | Bidrag) (Gjorde redigering 40587051 av 81.233.7.52 (diskussion) ogjord, källöst i enlighet med WP:BLP)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kristian Lundberg
Kristian Lundberg på Bokmässan 2013.
Kristian Lundberg på Bokmässan 2013.
Född6 februari 1966 (56 år)
Malmö, Sverige
YrkeFörfattare
NationalitetSvensk Sverige
SpråkSvenska
Verksam1991

Nils Kristian Lundberg, född 6 februari 1966 i Malmö, är en svensk författare och litteraturkritiker. Han har sedan debuten 1991 publicerat ett tjugotal böcker inom skilda genrer, som lyrik och kriminalromaner. Som poet och prosaist har han, framförallt under 2000-talet, utvecklat en tydligt kristen tematik. Hemstaden Malmö är också ett återkommande motiv.

Biografi

Enligt författaren själv växte Kristian Lundberg upp bland annat i stadsdelen Rosengård i Malmö, efterhand som en av få utan invandrarbakgrund, och framförallt i området kring Värnhem, där han gick i Rörsjöskolan[1], med en sjuk mor och en frånvarande far och fyra syskon. Han flackade sedan omkring på flera olika adresser, var i sin ungdom aktiv syndikalist och husockupant, och blev medlem i den malmöbaserade poesigruppen Malmöligan under 1980- och 1990-talet. Han är helnykterist sedan 26 års ålder efter en period med utsvävande liv och innan han debuterade som författare. Han sökte sig också alltmer till en växande kristen livssyn, där han också genomgick olika faser från en högkyrklig och katolsk längtan efter stramhet och ordning till en alltmer liberal, radikal allkärlekssträvan, och han säger sig själv se sitt liv och arbete som en "tjänstgöring" för ett större sammanhang, vilket också ofta genomsyrar hans författarskap.[2] Han har senare också kallat sig kulturkonservativ.

Lundberg debuterade 1991 med boken Genom september och har sedan dess gett ut prosaböcker och diktsamlingar, ofta mer än en om året, och han har erhållit en rad priser och utmärkelser. Diktsamlingen Job nominerades till Augustpriset år 2005 i den skönlitterära klassen.[3]

I december 2006 blev han omtalad genom att recensera en bok som inte fanns.[4] Britt-Marie Mattssons deckare "Fruktans makt" fanns med i Piratförlagets höstkatalog med en kort handlingsredogörelse, men Mattsson hann aldrig skriva boken. Ändå omnämndes den i en samlingsrecension av deckare utgivna under året och gavs även ett kort omdöme av Lundberg i Helsingborgs Dagblad.

Efter denna incident började han arbeta som timanställd i Malmö hamn, något som han vid sidan av uppväxtens år skildrar i romanen Yarden från 2009.[5] År 2011 utkom den fristående fortsättningen Och allt skall vara kärlek.[2]

Yarden har också bearbetats till teaterpjäs för Radioteatern och scenmonologMalmö stadsteater 2012[6] och används av Arbetsmiljöverket som kurslitteratur.[7] I början av 2016 kom långfilmen Yarden i filmatisering av Måns Månsson.

Bibliografi

Priser och utmärkelser

Källor

Noter

Externa länkar