Kristina Sigunsdotter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kristina Sigunsdotter
Född25 januari 1981 (40 år)
Västerås Lundby församlingSverige
MedborgarskapSvenskt
SysselsättningSkribent, poet
Utmärkelser
Augustpriset (2020)
Redigera Wikidata

Kristina Sigunsdotter, född 25 januari 1981 i Västerås Lundby församling i Västmanlands län,[1] är en svensk författare, dramatiker och konstnär.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kristina Sigunsdotter debuterade med diktsamlingen Sjöpojken (2011, Tusculum förlag), följt av den kritikerrosade dagboksromanen Rovfåglar osv. (Neonprojektet, 2014).[2] 2017 kom hennes första barnbok Min krokodil tror att den är en racerbil (Bonnier Carlsen). Som konstnär har Sigunsdotter gjort utställningar på bland annat Studio 44, Not Quite Gallery, Logik 12:2, Spinnerei, Leipzig, Martin Van Blerk Gallery, Antwerpen och på USF i Bergen[3].

2009 debuterade Kristina Sigunsdotter som dramatiker med pjäsen Systrarna Stormhatt och det Stora Fågeläventyret som har satts upp på Dramaten[4] och Stockholms Stadsteater[5]. Sigunsdotter har även gjort musikaliska samarbeten och hennes texter har blivit tonsatta av bland andra Georg Riedel[6] och Nicolai Dunger[7]. Sigunsdotter tilldelades Västmanlands kulturstipendium 2010 och Västerås kulturstipendium 2013. Tillsammans med illustratören Ester Eriksson tilldelades hon Augustpriset 2020 i barn- och ungdomskategorin för Humlan Hanssons hemligheter.[8]

Kristina Sigunsdotter är utbildad journalist och etnologSödertörns Högskola och har tidigare arbetat som projektledare för litterära projekt. Hon driver litteraturbloggen Little Literarian.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]