Kristus vandrar bland oss än

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kristus vandrar bland oss än är en psalm av Anders Frostenson, skriven år 1936. Det är också titeln på ett sånghäfte utgivet av Svenska Missionsförbundet 1965. Psalmtexten är där förstapsalm. Liksom i en annan av Frostensons psalmer från denna tid, Jesus från Nasaret går här fram, betonas Jesu närvaro i nuet. Jämför orden i Hebreerbrevet i Nya testamentet: ”Jesus Kristus är densamme, i går, i dag och i evighet.” Hebr. 13:8. Eller med det kända uttryck som avslutar psalmen: ”Undrens tid är ej förbi.” I Missionförbundets sånghäfte 1965, hänvisas till Tim. 1 2:15

Två melodier har använts till psalmen. Länge var Johan Fredrik Lagergréns från år 1871 (G- eller F-dur, 4/4) den förhärskande, (den som nu används till Herren gav och Herren tog), men numera sjungs oftast samma melodi som till Lova Gud i himmelshöjd, känd från Basel år 1745 (D-dur, 4/4). Det är denna melodi från Basel som används i Missionsförbundets sånghäfte.

Psalmen kom inte med i 1937 års psalmbok, men däremot i flera frikyrkliga sångböcker från 50-, 60- och 70-talen. Därför blev den både känd och ofta sjungen, och slutligen kom den med även i den ekumeniska delen av 1986 års psalmbok.

Publicerad i[redigera | redigera wikitext]