Kritklippor på Rügen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kritklippor på Rügen
Caspar David Friedrich Chalk Cliffs on Rügen.jpg
KonstnärCaspar David Friedrich
Basfakta
Tillkomstår1818
Materialolja på duk
Mått (h×b)90,5 × 71 cm 
PlatsKunst Museum Winterthur i Winterthur

Kritklippor på Rügen (tyska: Kreidefelsen auf Rügen) är en oljemålning av den tyske konstnären Caspar David Friedrich från 1779. Den ingår i Kunst Museum Winterthurs samlingar i Winterthur i Schweiz. Friedrich utförde även en akvarellversion på samma tema 1824–1826 som ägs av Museum der bildenden Künste i Leipzig.[1]

Friedrich var den tyska romantikens stora namn i bildkonsten. Han målade framför allt storslagna landskap präglade av melankoli och svårmodig stämning. Året 1818 var en konstnärlig höjdpunkt för Friedrich; förutom Kritklippor på Rügen målade han även Vandraren över dimhavet. Båda har det gemensamt att de avbildar kontemplerande personer som vänder ryggen mot åskådaren och blickar ut över ett stämningsfullt landskap. I denna målning öppnar Friedrich ett oändligt och spänningsladdat rum där det är fritt fram för känslorna. De båda männens uttrycker starka känslor av fruktan respektive längtan.

Friedrich gifte sig i januari 1818 med Christiane Caroline Bommer. På deras bröllopsresa reste de till Neubrandenburg och Greifswald för att besöka släktingar. En utflykt med Friedrich bror Christian till klippkusten StubbenkammerJasmund (en del av Rügen) inspirerade honom till denna målning.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]