Krokodiler

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Krokodiler (olika betydelser).
Krokodiler
NileCrocodile.jpg
Nilkrokodil (Crocodylus niloticus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningCrurotarsi
OrdningKrokodildjur
Crocodilia
UnderordningEusuchia
FamiljKrokodiler
Crocodylidae
Vetenskapligt namn
§ Crocodylidae
AuktorCuvier, 1807
Utbredning
Crocodylidae Distribution.png
Släkten och arter
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Krokodiler (Crocodylidae) är en familj av ordningen krokodildjur. De är större kräldjur som lever i anslutning till vatten i Afrika, Asien, Amerika och Australien. Beroende på taxonomi räknas 13 eller 14 nu levande arter till familjen.

Utseende och anatomi[redigera | redigera wikitext]

Saltvattenkrokodilen, eller deltakrokodilen som den också kallas, är den största arten. De största intygade måtten för arten är 6,3 meter längd och något över ett ton i vikt.[1] Nilkrokodilen är den näst största och kan bli upp till 5,5 meter lång och väga ungefär ett ton.[2] Den minsta arten är dvärgkrokodilen som vanligen har en längd av 1,6 meter (sällan upp till 1,9 meter).[3] Krokodilernas färg kan variera mellan grön, brun och grå. Krokodilernas nosar är smalare och spetsigare än nosen på Alligatorer och kajmaner medan krokodilerna har bredare nos än gavialen.

Krokodiler har mycket bra hörsel, bra syn och de ser färger. De har en genomskinlig blinkhinna som fälls ner när de jagar under vattnet. Blinkhinnan ger även ett skydd för ögat.

Respirationssystem[redigera | redigera wikitext]

Precis som däggdjurens lungor består krokodildjurens lunga till större delen av små kapilläromspunna, tunna lungblåsor som kallas alveolära lungor. Krokodildjur andas som fåglar, de andas med enkelriktad