Kronan Cykel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Orange Kronan cykel i herrmodell i Amsterdam.

Kronan Cykel är ett svenskt företag som grundades i juni 1997 av Johan Wahlbäck och bröderna Henrik och Martin Avander. Hösten 2003 köptes företaget av familjen Brunstedt och Maria Brunstedt är företagets VD. Företaget marknadsförs av Kronan Trademark AB.

Röd Kronan cykel, packcykelmodell, i Toronto.

Under 1970-talet började svenska staten (Kronan) sälja sina lager av äldre militärcyklar. De blev populära som billig och pålitliga transportmedel, speciellt bland studenter. Mot denna bakgrund började studenten Johan Wahlbäck sälja dessa cyklar i Uppsala. Tillsammans med bröderna Avander grundades företaget Kronan Cykel 1997 och efter att ha sålt slut på de cirka 10 000 överskottscyklarna från försvaret togs en nytillverkad moderniserad kopia fram av cykelmodellen m/42 från 1942. Man köpte originalritningen av försvaret och skickade iväg den och en beställning till en OEM-tillverkare i Taiwan. Till skillnad från originalet som målades i matt grå eller grön färg togs de nya cyklarna fram i ett antal färger. Cyklarna har även tillverkats med växelnav av bland andra SRAM.[1]

Företaget säljer direkt till slutkund eller genom ett företag som ett slags företagscykel. Sedan 1999 säljer man utöver Sverige även i Nederländerna och i England. Till en början lackades och monterades cyklarna i Sollefteå, men idag sker detta i Polen med delar från Asien.

2005 lanserades Kronan Barnvagn som finns som duovagn och sulky. Precis som för Kronan Cykel sker försäljningen direkt till slutkund. Samma år lanserades även en lastcykel, med frontmonterad korg och med ett framhjul under som har mindre diameter än bakhjulet.

2017 meddelar Kronan på sin hemsida att de arbetar på en ny variant av cykel med planerad introduktion våren 2018 och att de idag inte har några cyklar kvar att leverera[2].

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]