Kronobergs slott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kronobergs slott
Slott
Frontal view of ruins from the main land..jpg
Land Sverige Sverige
Landskap Småland
Kommun Växjö
Ort Växjö
Byggherre Lars Michelson
Ägare Riksantikvarieämbetet
Färdigställande mitten av 1400 talet
Arkitektonisk stil Medeltida borg
Byggnadsmaterial sten
Webbplats: Kulturparken Småland
Kronobergs slottsruin

Kronobergs slott är en slottsruin i Växjö socken i Växjö kommun. Den ligger på en holme i Helgasjön cirka fem kilometer norr om Växjö i Småland.

Kronoberg tillhörde under medeltiden Växjö stifts biskopar. På en holme nära stranden i Helgasjön började biskop Lars Michelson uppföra ett stenhus 1444. Danskarna förstörde det under kriget år 1469. Det byggdes åter upp efter freden 1472.

Vid reformationen drogs slotten av Gustav Vasa in till kronan. År 1542 erövrades slottet av Nils Dacke, och återtogs först efter Dackefejdens slut året därpå. Slottet befästes sen av Gustav Vasa, särskilt 1547, och blev en militär stödjepunkt i denna del av Småland.

År 1569 bestämde Johan III att Kronoberg skulle befästas ytterligare, men det blev aldrig gjort. Följden blev att slottet 1570 intogs av danskarna och brändes. Senare förstärktes Kronoberg 1576-80 och även av hertig Karl från 1596. Ändå erövrades det med lätthet av danskarna under Breide Rantzau i slutet av januari 1612, varefter det brändes ned på nytt.

Först 1616 började återuppbyggnaden, och ännu under Karl XI:s tid var Kronoberg i någorlunda bra skick. Därefter har det förfallit och är nu ruin med kvadratisk form med fyra runda hörntorn.

Under sommarmånaderna kan ruinen besökas. Slottsholmen anlöpes av S/S Thor, med dagsturer genom Helgasjöns slussar.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.slottsguiden.info/slottdetalj.asp?id=161

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]