Krukväxt

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Meillandine Rose

Krukväxter eller rumsväxter är växter som planteras och odlas inomhus i blomkrukor.

Krukväxter är ofta örter som odlas i rent prydnadssyfte. Eftersom krukväxter växer inomhus i det relativt varma klimat som råder där är det ofta växter som växer naturligt i tropiska områden. Om en krukväxt avlägsnas från sin kruka går den inte längre under benämningen krukväxt. De flesta trädgårdsblommor säljs ofta i enkla plastkrukor för utplantering, medan växter avsedda att förbli krukväxter inne eller ute ofta placeras i finare keramikkrukor eller dylikt.

Det finns en rik uppsjö av krukväxter på marknaden i både plantskolor, blomsterbutiker, snabbköp etc. I Sverige odlas vissa krukväxter i drivhusanläggningar för försäljning, medan andra importeras från utländska odlingar, inte minst i Nederländerna.

Historik[edit | edit source]

De tidiga krukväxtförekomsterna i Sverige var främst i form av exotiska växter – bland annat citrusträd – importerade med kolonialvaruhandeln från sydliga länder och odlade i större krukor i herresätens orangerier och framväxande botaniska trädgårdar. Först in på 1800-talet började krukväxter sakta spridas även till enklare hem och framför allt de rymligare borgerliga hemmen med större fönster och innanfönster. Inledningsvis rörde det sig främst om köldtåligare växter och sådana man lätt kunde föröka och sprida genom sticklingar och skott, då försäljning av växter kom först senare på 1800-talet. I det senare 1800-talet blev det i borgerliga hem ett mode att inreda hemmen med rikligt med gröna växter på sidobord och piedestaler. På 1930-talet kom modet att odla olika kaktusväxter i kruka.[1]

Exempel på vanligt förekommande krukväxter (Sverige)[edit | edit source]

Se även[edit | edit source]

Referenser[edit | edit source]

  1. ^ Skansen, "Skansens krukväxter" Arkiverad 22 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[edit | edit source]