Kryptisk art

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Inom biologi är en kryptisk art eller ett kryptiskt artkomplex en grupp med arter som utifrån en biologisk definition tillfredsställer kraven på goda arter, genom att vara reproduktivt isolerade, men som utifrån morfologi inte går att skilja med säkerhet.

En individ av en kryptisk art kan oftast bara artbestämmas genom olika former av icke-morfologiska data, som exempelvis analyser av DNA-sekvensering, bioakustik, eller genom längre studier av individens hela liv. Ett kryptiskt artkomplex kan, men behöver inte vara, parapatriskt (avgränsade genom någon isoleringsmekanism), är ganska ofta sympatriskt (med gemensamt utbredningsområde), och är ibland allopatriskt (geografiskt isolerade från varandra).

Exempel

Ett närbesläktat begrepp till kryptisk art är superart. Detta är en grupp som består av minst två eller fler distinkta arter med tillnärmelsevis parapatrisk utbredning. Alla kryptiska artkomplex utgör inte superarter och vice versa, men det gäller för flertalet. En superart som består av två systerarter (de två arter som är närmst besläktade och som uppkommit ur samma anfader) kallas artpar.

Exempel

Nya fakta kring identifieringen av olika kryptiska artkomplex har lett vissa att dra slutsatsen att dagens uppskattning av artantalet på jorden är för lågt. Ett exempel utgör den undersökning av mitokondriellt DNA hos giraffer som publicerades i januari 2008 som pekar mot att det finns minst 11 genetiskt urskiljbara populationer av giraff i Afrika.[1] Liknande analyser av grodan Eleutherodactylus ockendeni, som lever i Amazonas, visar att den minst utgörs av tre olika arter som genetiskt delades upp för över 5 miljoner år sedan.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Giraffes And Frogs Provide More Evidence Of New Species Hidden In Plain Sight. Science Daily. January 2008 http://www.sciencedaily.com/releases/2007/12/071221094911.htm

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Artikeln är till stora delar översatt från engelska wikipedias artikel Cryptic species complex, läst 2008-10-12