Kulör

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kulör, eller kulörton, refererar till gradering av färger inom det optiska spektrumet (synliga spektrumet) av ljuset. Kulör kan även referera till en speciell färg inom detta spektrum som definieras av dess dominanta våglängd. En färg definieras av dess ljusvågs våglängdsintervall. En våglängdsintervall inom 565–590 nm definieras som gult.

Av CIE:s definitioner av kulörton, mättnad (eng. saturation) och ljushet (eng. brightness), definieras kulör som:

Attribut för ett visuellt intryck för vilken en area uppfattas vara av färgen röd, gul, grön och blå, eller en kombination av två av dem.

Termen kulör kan också definieras som "upplevd färg" och även innefatta upplevelsen av akromatiska färger (d.v.s. svart, vitt och grått).

Kläder och textilier[redigera | redigera wikitext]

När man talar om kläder och textilier, brukar ordet kulör avse alla färger utom vitt och svart, till exempel i begreppet kulörtvätt.

Kortspel[redigera | redigera wikitext]

I kortspelssammanhang med vanlig fransk-engelsk kortlek betyder kulör egenskapen att vara röd (hjärter och ruter) eller svart (spader och klöver). Det finns alltså två kulörer, till skillnad från fyra stycken färger (hjärter, spader, ruter och klöver). Hjärter anses i många spel mest värdefull, och klöver ("klöverhacka") minst.