Kullavik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kullavik
Del av tätorten Billdal
Land Sverige Sverige
Landskap Halland
Län Hallands län
Kommun Kungsbacka kommun
Distrikt Släps distrikt
Koordinater 57°33′35″N 11°56′33″Ö / 57.55972°N 11.94250°Ö / 57.55972; 11.94250
Folkmängd 6 040 (2005)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Kullavik
Postnummer 429 XX
Riktnummer 031
Tätortskod T4004
Kullaviks läge i Hallands län.
Red pog.svg
Kullaviks läge i Hallands län.

Kullavik är en bebyggelse som utgör södra delen av den kommungränsöverskridande tätorten Billdal i Släps socken i Kungsbacka kommun i Halland, drygt 15 kilometer söder om centrala Göteborg och drygt 10 km nordväst om kommunens centralort Kungsbacka.


Historia[redigera | redigera wikitext]

Samhället hette fram till 1911 Kullen, men bytte till Kullavik eftersom Posten ofta förväxlade orten med skånska Kullen. Förslaget Kullavik kom från ortens telefonoperatris Olga Hagkvist, som var bosatt på Konvaljvägen vid järnvägsstationen och hade telefonstation inhyst i sin bostad. Ättlingar till familjen bor fortfarande kvar i huset.[1]

Samhället var från början en trakt med många småjordbruk, men på ej odlingsbar mark byggdes det efter 1904 och järnvägen Säröbanans tillkomst spridda sommarstugor som successivt omvandlades till permanentboenden. Under 1970-talet byggdes ett stort antal moderna villor och under 1980-talet tillkom Kullaviks Centrum med affärer och hyreslägenheter.

Kullavik var mötesstation på Göteborg-Särö Järnväg sommartid och hållplats på vintern under ångloktiden fram till början på 1950-talet. På vintern fanns det bara en hållplats då det inte förekom några tågmöten. Stationshuset var också poststation året runt.

Kullavik definierades som tätort med 679 invånare år 1975. År 1980 hade befolkningen stigit till 1 006. Från och med 1990 räknas tätorten som sammanvuxen med Billdal.

År 2005 hade Kullavik 6 040 invånare.[2]

Samhället[redigera | redigera wikitext]

Kullaviks båthamn
Kullavikskyrkan

Kullavik är ett utpräglat villasamhälle. Här finns Kullaviks Båthamn och Kullavikskyrkan.

Kullavik har flera vikar, badstränder och klippor typiska för den svenska västkusten, Korshamn, Kyvik, Kullaviks hamn, Gillvik, Kullsvik och Skalvik.

I samhället ligger grundskolorna Kullaviksskolan, Kullaviks Montessoriskola och Fullriggaren Malevik.

Personer från orten[redigera | redigera wikitext]

Den svenske seglingslegendaren Pelle Petterson har sedan länge varit bosatt på orten och den lokala seglingsklubben, Kullaviks Kanot- & Kappseglingsklubb har under åren haft många framstående seglare i svenska seglareliten, men även världseliten.

Andra kända personer härifrån:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Personlig Kullavikshistorik författad av Bengt Schalin, tillgänglig i Kullaviks bastu.
  2. ^ Länsstyrelsernas webbplats [1][död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]