Kulsprutegevär

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Finskt 7,62 mm snabbeldsgevär Lahti-Saloranta modell 1926 i eldställning under vinterkriget.
Norsk kulsprutegevärsomgång 1928. Skytten till höger med 6,5 mm Madsen kg. Laddaren till vänster med 6,5 mm gevär Krag-Jørgensen.
Dansk kulsprutegevärsomgång den 9 april 1940. Skytten i mitten med 7,5 mm kg Madsen modell 1924 på lavett modell 1932; laddaren till vänster om skytten, gruppchefen till höger, som eldobservatör. I bakre raden fyra knästående gevärsskyttar.
Tjeckoslovakisk kulsprutegevärsomgång, med 7,92 mm kg ZB vz. 26, under en manöver i slutet av 1930-talet. Kulsprutegeväret användes även i Sverige som kulsprutegevär m/39.

Kulsprutegevär, kort Kg, är ett automatvapen som är ett mellanting mellan ett gevär och en kulspruta. Vapentypen var vanlig under första halvan av nittonhundratalet. Den första modellen var den danska Madsen. Kulsprutegevär är idag ersatta av lätta kulsprutor.

Terminologi[redigera | redigera wikitext]

Termen är ett lånord från franskan: Fusil mitrailleur. Samma terminologi används också på italienska: Mitragliatrice fucile. I Finland är den vanliga benämningen snabbeldsgevär (Sg) (pikakivääri). På danska kallades vapnet Rekylgevær. I de flesta andra länder betraktas vapnet som en lätt kulspruta och ingen terminologisk skillnad görs mellan magasinsladdade och bandmatade vapen.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Kulsprutegeväret utvecklades under slutet av första världskriget som ett lätt understödsvapen vilket, till skillnad från den tidens kulsprutor, kunde bäras med av en framryckande infanteriavdelning. Kulsprutegevär är därför luftkylda och magasinmatade, men de är försedda med benstöd för att ge en stabilare skjutställning. Med varje kg-skytt följde en eller två man vars huvudsakliga uppgift var att bära ammunition till kulsprutegeväret.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det första kulsprutegeväret var den vattenkylda modellen Kulsprutegevär fm/Kjellman från 1914. Övriga kulsprutegevär i svenska försvaret var Kulsprutegevär m/1914, Kulsprutegevär m/1921, Kulsprutegevär m/1937, Kulsprutegevär m/1939 samt Kulsprutegevär m/1940.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Automatic rifle, 16 mars 2010.