Kulsprutegevär

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Finskt 7,62 mm snabbeldsgevär Lahti-Saloranta modell 1926 i eldställning under vinterkriget.
Norsk kulsprutegevärsomgång 1928. Skytten till höger med 6,5 mm Madsen kg. Laddaren till vänster med 6,5 mm gevär Krag-Jørgensen.
Dansk kulsprutegevärsomgång den 9 april 1940. Skytten i mitten med 7,5 mm kg Madsen modell 1924 på lavett modell 1932; laddaren till vänster om skytten, gruppchefen till höger, som eldobservatör. I bakre raden fyra knästående gevärsskyttar.
Tjeckoslovakisk kulsprutegevärsomgång, med 7,92 mm kg ZB vz. 26, under en manöver i slutet av 1930-talet. Kulsprutegeväret användes även i Sverige som kulsprutegevär m/39.

Kulsprutegevär, kort kg, är ett automatvapen som är ett mellanting mellan ett gevär och en kulspruta och kan beskrivas som föregångaren till automatkarbinen. De är ofta mycket lika lätta kulsprutor men skiljer sig primärt i magasinskapacitet då en lätt kulspruta vanligen har mer än dubbelt så stora magasin som kulsprutegevär. Deras menade roll på slagfältet skiljer sig även då ett kulsprutegevär är menad som ett huvudvapen medan en lätt kulspruta är ett understödsvapen.

Vapentypen var vanlig under första halvan av nittonhundratalet men blev effektivt ersatt av automatkarbiner när dessa blev vanliga under 1950-talet. Den första modellen var den danska Madsen. Kulsprutegevär är idag ersatta av lätta kulsprutor och automatkarbiner.

Terminologi[redigera | redigera wikitext]

Termen kulsprutegevär är gammal och skulle kunna översättas i modernt språk till helautomatiskt gevär. Detta då kulspruta i gammal terminologi betyder automatvapen generellt. Denna terminologi har även använts i andra land som Frankrike där det hette Fusil mitrailleur (gevärskulspruta) eller Italien där det hette Mitragliatrice fucile (Kulsprutegevär). I andra länder har benämningen varierat lite mer. I Finland till exempel är den vanliga benämningen snabbeldsgevär (Sg) (pikakivääri). På danska kallades vapnet Rekylgevær (rekylgevär) och på engelska kallades de automatic rifle (automatgevär). I de flesta andra länder betraktas vapnet som en lätt kulspruta och ingen terminologisk skillnad görs mellan magasinsladdade och bandmatade vapen.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Kulsprutegevär är menade att bäras och brukas av en enskild soldat i strid, det vill säga att vapnet både avfyras och laddas om av samma person. Detta gäller även för det mesta lätta kulsprutor men dessa skiljer sig från kulsprutegevär både i användningsområde och prestanda. Prestandamässigt har lätta kulsprutor högkapacitetsmagasin eller bältmatning vilket ger dem mycket högre magasinskapacitet än ett kulsprutegevär som normalt använder magasin om 20-30 patroner. Detta faller samman med vapnens användningsområde. Kulsprutegevär är menade att användas som ett huvudvapen för både attack och försvar. Därav har det ett litet magasin vilket gör vapnet lättare och mer hanterbart i offensiv strid. Lätta kulsprutor är menade att användas som ett understödsvapen och här därför ett större magasin som ger dem möjlighet att blockera ett område med automateld under en längre period. Bortom detta är båda vapnen ofta försedda med stödben då rekylen gör dem svåra att skjuta från höften. Det var heller inte ovanligt att det behövdes ammunitionsbärare för kulsprutegevär likt en lätt eller medeltung kulspruta.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kulsprutegeväret utvecklades under slutet av 1800-talet som en kulspruta som kunde bäras av en enskild soldat i strid. Till en början användes kulsprutegevären mångfaldigt och deras roll föll ofta ihop med lätta kulsprutor. Dock med tiden kom man att utveckla vapnets roll och det var först underförsta världskriget som vapnet fick sin slutgiltiga roll. Då kulsprutegevären var dyrare än vanliga tjänstegevär ansågs de som specialvapen och gavs bara till specifika stridsgrupper.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det första kulsprutegeväret var den vattenkylda modellen Kulsprutegevär fm/Kjellman från 1914. Övriga kulsprutegevär i svenska försvaret var Kulsprutegevär m/1914, Kulsprutegevär m/1921, Kulsprutegevär m/1937, Kulsprutegevär m/1939 samt Kulsprutegevär m/1940.

Kända modeller[redigera | redigera wikitext]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Automatic rifle, 16 mars 2010.