Kultur i Uppsala

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Uppsala är en stad med ett rikt kulturliv. Mycket av stadens kultur influeras och uppehålls av Uppsala universitet och dess studenter. En av stadens främsta kulturcentra är Uppsala Konsert & Kongress som invigdes år 2007.

Uppsala kommun har en hög andel invånare med eftergymnasial utbildning, och dessutom en stor inflyttning, från såväl andra delar av Sverige som utlandet. Den genuint uppländska allmogekulturen, som till exempel musik på nyckelharpa, kan dock ibland tränga fram, särskilt om man beger sig till Gamla Uppsala eller en bit ut på landsbygden. En känd folkmusikgrupp från området är Väsen.

Uppsala har ett mycket intimt kulturellt samarbete med Tartu i Estland. Städerna har under flera hundra år haft kontakt med varandra. Under kalla kriget hade detta samarbete avtagit av politiska skäl men från omkring 1990 och framåt har samarbetet återupptagits, vilket bland annat uttrycks i huset Uppsala Maja i Tartu, och städerna står åter varandra mycket nära.

Politiskt ansvarig för kulturen i Uppsala kommun är Kulturnämnden, vars ordförande är Peter Gustavsson (S)[1]

Film och bio i Uppsala[redigera | redigera wikitext]

Filmstaden i Uppsala
Se även Lista över biografer i Uppsala

Den första biografen i Uppsala var London-Biografen, Godtemplarlokalen, Slottskällan. Den grundades 1907 och kvarstod tills 1910. Den äldsta idag kvarvarande biografen i Uppsala är Fyrisbiografen vilken startade sin verksamhet 1911. Den oscarsbelönade regissören Ingmar Bergman levde och verkade länge i staden, och hans film Fanny och Alexander utspelar sig i Uppsala.

Media i Uppsala[redigera | redigera wikitext]

Den nu utdöda tidningen Upsalas logotyp
Huvudartikel: Media i Uppsala

Lokalmedia i Uppsala har en lång historia och den dominerande lokaltidningen Upsala Nya Tidning, grundad 1890 är en av Sveriges största. Då Upsala Nya Tidning ger också ut gratistidningen 18 minuter samt sänder radiokanalen City 106,5 och lokalkanlaen 24.UNT har de utan tvekan störst inflytande över Uppsalas media. Uppsala Universitets studenter står även för en stor del av Uppsalas lokalmedia då de sänder både Studentradion 98,9 och Uppsala Student-TV. De flesta av Uppsalas studentnationer släpper också egna tidskrifter och publikationer. Uppsala har idag flera lokaltidningar, tre lokala TV-kanaler och två närradiostationer.


Musik i Uppsala[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Musik i Uppsala

Uppsala har en rik musikalisk tradition. Den traditionella uppländska allmogekulturen, som till exempel musik på nyckelharpa, kan dock ibland tränga fram, särskilt om man beger sig till Gamla Uppsala eller en bit ut på landsbygden. En känd folkmusikgrupp från området är Väsen och folkmusikinriktade skivbolaget Dimma har sitt säte i staden. Uppsala är en av Sveriges körtätaste städer[2] , med flera framträdande Universitetskörer kyrkokörer. Uppsala Universitet och dess studenter har haft stor påverkan på Uppsalas kultur och musik, både genom den akademiska miljön och genom musikgrupper centrerade kring universitetet.

Flera framstående musikartister inom samtida populärmusik har Uppsala som hemstad: Popstjärnan Veronica Maggio, pionjärerna inom hiphop Organismen och Afasi & Filthy samt nya vågens hiphop med Labyrint och Dani M.

Dans i Uppsala[redigera | redigera wikitext]

Uppsala Danscenter

Danskulturen i Uppsala är inte nödvändigtvis välkänd utåt eller präglad i staden men växer alltmer. Likt i övriga delar av landet har danstrenden vuxit i och med tv-program som So You Think You Can Dance och Let's Dance. Bland de äldre dansarna är det främst pardans såsom salsa eller orientalisk dans som dominerar. Bland ungdomar, som utgör den största delen av Uppsalas dans, så gäller danserna hiphop, ragga/dancehall, house och disco. Dansskolorna Uppsala Danscenter och Edge Dance Studios har lagt mycket grund för detta. Det är även dessa skolor som är belägna som mest centralt, vid korsningen Dragarbrunnsgatan-S:t Persgatan.[3] Men det finns ett flertal andra dansskolor i Uppsala, exempelvis Uppsala Dansakademi, Ekeby Dansstudio och Studio-K.

I grundskolan så erbjuds fördjupning eller inriktning i dans på Vaksalaskolan och estetiska Nannaskolan. På gymnasienivå fanns tidigare det estetiska programmet med inriktning på dans hos Grafiskt utbildningscenter (GUC) - flyttad från sin tidigare verksamhet i Bolandgymnasiet. Denna inriktning inom estetiska lades dock ner i samband med Bolandgymnasiets stängning hösten 2017 och GUC:s verksamhetsomvandling. Denna omvandling innebar bland annat namnbyte till Uppsala estetiska gymnasium samt flytt till centrala Uppsala. Däremot finns det möjlighet att välja dans som profil på idrottsutövande Celsiusskolan, med utbildning av instruktörer från Uppsala Dansakademi.

Religion i Uppsala[redigera | redigera wikitext]

Uppsala domkyrka i oktober 2011
Huvudartikel: Religion i Uppsala

Religion har varit en viktig del av Uppsalas kultur och historia under lång tid. Redan under järnåldern byggdes Uppsala tempel vilket stod kvar till Sveriges kristnande under 1000-talet. Uppsala stift har varit ärkebiskopsstift sedan 1164. Sedan Livets Ord grundades 1983 har kyrkan haft sitt säte i Uppsala. Idag finns även den Romersk-katolska kyrkan representerad i staden i form av Sankt Lars kyrka och för Uppsalas muslimer finns även Uppsala moské.

Sport i Uppsala[redigera | redigera wikitext]

Studenternas IP 2010
Huvudartikel: Sport i Uppsala

Uppsala är en framstående stad inom sport och idrott, med sverigetopplag som Storvreta IBK och Uppsala Basket[4]. Bland stadens största sportevenemang finns svenska bandyfinalen, vilken varje år lockar ca 20 000 åskådare, Skandisloppet som är världens äldsta cykellopp och Slottsstafetten. Ordförande i Uppsala kommuns Idrotts- och fritidsnämnd är Inger Söderberg (M)[5].

Teater i Uppsala[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Teater i Uppsala

Uppsala har flera teatrar. Den största av dessa är Uppsala Stadsteater vars stora sal har kapacitet för 528 platser. Andra framstående teatrar i staden är Reginateatern, invigt 1925 och Den lilla teatern som framför allt riktar sig till en yngre publik och Gottsunda dans och teater. Framstående teatergrupper i Uppsala är Panikteatern vilka framför allt spelar på Den lilla teatern för barn, och Teater Blanca vars skådespelare alla har någon form av funktionsnedsättning.

Kulturevenemang i Uppsala[redigera | redigera wikitext]

Se även Kategori:Evenemang i Uppsala

Det här är ett urval av kulturevenemang i Uppsala.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kulturnämnden”. Uppsala kommun. https://www.uppsala.se/kulturnamnden/?year=. Läst 28 augusti 2015. 
  2. ^ Fia Söderberg. ”Musik och dans”. Uppsala kommun. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418122635/http://uppsala.se/sv/Kulturfritid/Kultur/Musik--dans/. Läst 1 december 2012. 
  3. ^ UppsalaTidningen om Uppsalas danskultur
  4. ^ Sports in Uppsala, clarionhotelgillet.com
  5. ^ Idrotts- och fritidsnämnd på Uppsala Kommuns hemsida Arkiverad 4 mars 2014 hämtat från the Wayback Machine.