Kulturhuset Spira

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kulturhuset Spira
Kulturhuset Spira
PlatsJönköping
Färdigställd2011
Golvyta15 000 m²
Interiör med utsikt över Munksjön

Kulturhuset Spira är ett kulturhus för främst scenkonst i Jönköping, invigt 11 november 2011.[1] I huset sätter Smålands Musik och Teater upp scenföreställningar i flera genrer med omkring 800 konserter och andra föreställningar per år. Region Jönköpings län är ägare av byggnaden.

Kulturhuset Spira är arbetsplats för ett hundratal medarbetare med konstnärliga, tekniska och administrativa uppgifter. I huset finns Restaurang Spira, vilken drivs av Företags Catering.

Husets design och inre[redigera | redigera wikitext]

Spira är ritad av Gert Wingårdh och Jonas Edblad på Wingårdh arkitektkontor. Fasaden av vitt, klart och kulört glas sveper i en spiralform kring byggnaden. Denna form gav namnet "Spi'ra" som namn på arkitektförslaget i tävlingen 2006-07. Arkitekturens bärande idéer, med alla publika ytor organiserade på samma nivå, var formulerade redan i tävlingsförslaget och har i stort sett genomförts i den färdiga byggnaden.[2] Glasformgivaren Ingegerd Råman har ritat fem lampor till foajén. Spiralamporna är tillverkade av Haboföretaget Fagerhults Belysning Sverige AB. Det interaktiva konstverket Soundflower av Milo Lavén, med fem lurar i plåt, står på gräskullen utanför huset. Kulturhuset Spira är landets första "gröna" kulturbyggnad och har en tydlig miljöprofil.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peter Gustafsson (7 november 2011). ”Så blir Spiras invigning”. J-nytt. Arkiverad från originalet den 2 april 2015. https://web.archive.org/web/20150402104452/http://www.jnytt.se/sa-blir-spiras-invigning. Läst 1 mars 2015. 
  2. ^ Wærn, Rasmus (2012). Att ställa till en scen. Historien om Spira.. Bokförlaget Langenskiöld. ISBN 978-91-87007-13-2 

Externa sidor[redigera | redigera wikitext]