Kulturhuset Spira

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kulturhuset Spira
Kulturhuset Spira
PlatsJönköping
Färdigställd2011
Golvyta15 000 m²
Interiör med utsikt över Munksjön

Kulturhuset Spira är ett kulturhus för främst scenkonst i Jönköping, invigt 11 november 2011.[1] I huset sätter Smålands Musik och Teater upp scenföreställningar i flera genrer med omkring 800 konserter och andra föreställningar per år. Landstinget i Jönköpings län är ägare av byggnaden.

Kulturhuset Spira är arbetsplats för ett hundratal medarbetare med konstnärliga, tekniska och administrativa uppgifter. I huset finns Restaurang Spira, vilken drivs av Företags Catering.

Husets design och inre[redigera | redigera wikitext]

Spira är ritad av Gert Wingårdh och Jonas Edblad på Wingårdh arkitektkontor. Fasaden av vitt, klart och kulört glas sveper i en spiralform kring byggnaden. Denna form gav namnet "Spi'ra" som namn på arkitektförslaget i tävlingen 2006-07. Arkitekturens bärande idéer, med alla publika ytor organiserade på samma nivå, var formulerade redan i tävlingsförslaget och har i stort sett genomförts i den färdiga byggnaden.[2] Glasformgivaren Ingegerd Råman har ritat fem lampor till foajén. Spiralamporna är tillverkade av Haboföretaget Fagerhults Belysning Sverige AB. Det interaktiva konstverket Soundflower av Milo Lavén, med fem lurar i plåt, står på gräskullen utanför huset. Kulturhuset Spira är landets första "gröna" kulturbyggnad och har en tydlig miljöprofil.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peter Gustafsson (7 november 2011). ”Så blir Spiras invigning”. J-nytt. Arkiverad från originalet den 2 april 2015. https://web.archive.org/web/20150402104452/http://www.jnytt.se/sa-blir-spiras-invigning. Läst 1 mars 2015. 
  2. ^ Wærn, Rasmus (2012). Att ställa till en scen. Historien om Spira.. Bokförlaget Langenskiöld. ISBN 978-91-87007-13-2 

Externa sidor[redigera | redigera wikitext]