Kulturkrig

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kulturkrig syftar i USA och Storbritannien på konflikten mellan traditionella eller konservativa värden och progressiva värden. Sedan början av 1990-talet har idén om kulturkrig påverkat flera områden i den offentliga debatten, däribland debatten om den offentliga skolan och innehållet i kursplanerna i USA. I debatten används från konservativt håll ibland begreppen kulturmarxism och politisk korrekthet för att beteckna progressiva reformer och förslag.

Begreppet kulturkrig introducerades i amerikansk politik i och med publiceringen av boken Culture Wars: The Struggle to Define America (1991) av sociologen James Davison Hunter. Boken handlar om hur det i USA pågår en konflikt mellan konservativa religiösa grupper (protestanter, katoliker och judar) och deras progressiva motsvarigheter om kontrollen över amerikansk kultur och de sociala institutionerna. Hunter beskriver i boken en omläggning av politiken och polarisering som förändrat amerikansk politik och kultur, exempelvis rörande frågor som abort, vapenlagar, global uppvärmning, kyrkans roll i staten, homosexualitet med mera.

I Kanada menas med kulturkrig skillnaden i värderingar mellan västra och östra Kanada, stad och landsbygd, liksom mellan konservativa och liberala värderingar.

Anhängare till konspirationsteorin om kulturmarxismen brukar hävda att det pågår ett kulturkrig från judiskt håll för att på ett destruktivt sätt förändra värderingar, kultur och moral i Europa och USA.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Begreppet kulturkrigs ursprung går att finna i tyskans Kulturkampf (svenska: kulturstrid eller kulturkamp) och refererar till den sammandrabbningen som ägde rum 1871 till 1878 mellan kulturella och religiösa grupper när den nya konstitutionen och demokratin växte fram under kanslern Otto von Bismarcks regeringstid.

Se även[redigera | redigera wikitext]