Kungamordet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kungamordet
GenreDrama
RegissörKathrine Windfeld
ManusHanne-Vibeke Holst (roman)
Sara Heldt
Pia Gradvall
MedverkandeReine Brynolfsson
Marie Richardson
Kenneth Milldoff
Suzanne Reuter
Alexandra Rapaport
Sheraye Esfandyari
MusikJean-Paul Wall
Adam Nordén
Antal avsnitt4
Längd (per avsnitt)Ca 57 minuter
LandSverige
Danmark
Finland
Norge
SpråkSvenska
Engelska
Arabiska
Produktion
ProduktionsbolagSvensk filmindustri
SVT Drama
Bob Film
Sändning
OriginalkanalSVT1
Originalvisning2008
Kronologi
FöregångareKronprinsessan
UppföljareDrottningoffret
Externa länkar
IMDb

Kungamordet är en svensk-dansk-finländsk-norsk dramaserie från 2008 i fyra delar i regi av Kathrine Windfeld med Reine Brynolfsson och Marie Richardson i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om Gert Jakobsson (Reine Brynolfsson) som försöker manipulera sig till makten i det socialdemokratiska parti som just förlorat valet och regeringsmakten. Jakobssons makt visas även privat, där han misshandlar och våldtar sin fru, Linda Jakobsson (Marie Richardson). Efter varje misshandel ursäktar hon honom och tar själv på sig skulden. Hon har också alkoholproblem.

Jakobsson får en ny assistent på partihögkvarteret, Yasemine Aydın. Hon har högskoleutbildning och vill flytta hemifrån men i hemlighet planerar hennes kurdiska föräldrar att skicka henne till Turkiet där hon ska gifta sig med sin kusin. Hon hjälper Jakobsson med att lansera en ny integrationspolitik som stärker hans ställning inom partiet. Men på partihögkvarteret bemöter andra henne med misstro. Den jämnåriga assistenten Rasmus Holmberg är förtjust i henne och blir alltmer svartsjuk gentemot Jakobsson.

Trots att partiet förlorade regeringsmakten vid valet saknar partiledaren Viksten insikt om den misstro som finns både mot honom och mot partiet och tänker inte avgå. På partihögkvareret finns det många som vill att Jakobsson tar över.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Serien är den fristående fortsättningen på Kronprinsessan. Serien är baserad på Hanne-Vibeke Holsts roman med samma namn där utrikesminister Gert Jacobsen intrigerar mot statsminister Per Vittrup. Serien började spelas in i slutet av mars 2007[1] och visades i februari-mars 2008 av Sveriges Television

Holsts roman utspelas i Köpenhamn kring Danmarks politiska centrum Christiansborg och är inspirerad av maktkampen mellan socialdemokratiets Mogens Lykketoft och Poul Nyrup Rasmussen.[2] Miniserien utspelar sig istället kring det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

En recensent ansåg att både Brynolfsson och Richardson var mycket bra i serien men att hederskulturen i Yasemine Aydıns familj förblev hängande i luften.[3] Reine Brynolfssons fysiska gestalt och sätt att tala var inte helt olik Olof Palmes, men Hanne Vibeke-Holst sade att förlagan fanns hos en avsatt politiker i Danmark.[4]

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ulf Clarén. "Stjärnskott i ny Holst-serie", Sydsvenskan 13 mars 2007, s. B02
  2. ^ "Danskarna älskar hennes granskning", Helsingborgs Dagblad 7 juni 2006
  3. ^ Jeanette Gentele. "Temat hedersmord blir hängande i luften", Svenska Dagbladet 18 februari 2008, s. 12
  4. ^ Dalarnas Tidningar: Makt och våld i "Kungamordet"[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]