Kunglig toilette

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kunglig toilette är en komedifilm av Lars Molin från 1986. Den är 59 minuter lång och barntillåten. Den har repriserats av SVT 1999 och 2005.

Handling

Filmen utspelar sig i en liten kommun dit kung Carl XVI Gustaf skall anlända på sin Eriksgata. Det blir hög press på kommunen med förberedelserna inför kungabesöket med sång, musik, mat, kulturella inslag och annat. Alla tycks ändå vara nöjda med att kungen ska komma, utom en - Egon Karlsson, vice kommunalråd och medlem i Republikanska klubben. Karlsson försöker få sin fru och sina partivänner inom Socialdemokraterna att avstyra det dyra kungabesöket men möts av oförståelse. Alla i kommunen ser fram emot besöket, inte minst ägaren till ortens stora industri som ser chansen att få affärsbekanta från Japan att besöka honom för att träffa drottning Silvia.

Under de sista dagarna innan Eriksgatan uppstår dock en kris. Man har glömt att två speciella toaletter för kung respektive drottning måste finnas till hands. Uppdraget att i all hast få till två lyxtoaletter går till eriksgatemotståndaren Egon Karlsson, som driver en liten byggfirma. När den stora dagen är inne går saker och ting trots all planering snett.

I filmens sista scen blir Egon Karlsson själv den ende som använder de specialbyggda toaletterna, sjungandes "Internationalen".

Rollista

Källor

  • Per Olov Qvist, Lars Åhlander (2002). Svenska skådespelare i film och TV 1897-2000 (1. uppl.). ISBN 91-85248-89-4  (Rollista)

Externa länkar