Kungliga Automobilklubben

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet KAK leder hit. KAK kan även syfta på KAK-regionen, det vill säga Köping, Arboga och Kungsörs kommuner.
Bolinderska palatset med KAK-skylten på taket.

Kungliga Automobilklubben (KAK), grundad 1903, är en svensk allmännyttig ideell förening som syftar till att tillvarata bilismens intressen, genom att bland annat anordna biltävlingar. Förkortningen lyder KAK.

KAK är känt i Stockholm för sin reklamskylt på taket av Bolinderska palatsetBlasieholmen. KAK har kanslier i Stockholm (numera på Restaurang Godthem på Djurgården), Göteborg och Malmö.

Historik[redigera | redigera wikitext]

KAK grundades på initiativ av Clarence von Rosen med syfta att ena och tillvara ta motormännen intressen. Från 1906 anordnades årliga vintertävlingar på sträckan Göteborg-Stockholm. 1915 bildades Kungliga Motorbåtklubben som en underavdelning till KAK.[1]

KAK utgav även 1935 den första svenska bilatlasen.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Expertrådet[redigera | redigera wikitext]

Inom KAK finns det ett expertråd som med hjälp av deras stadgar arbetar för ”bilismens sunda utveckling”. Rådet arbetar för att utveckla Kungliga Automobilklubbens ståndpunkter i trafikfrågor och påverka beslutsfattare, opinionsbildare och allmänhet i dessa frågor. Expertrådet lägger fram förslag till klubbens styrelse som sedan arbetar för att marknadsföra dessa ståndpunkter.

Förmåner[redigera | redigera wikitext]

Den som är medlem i Kungliga Automobilklubben får ett antal förmåner, däribland kostnadsfritt internationellt körkort, rabatt på Kungliga Automobilklubbens bilatlas, försäkringar av bil och även andra rabatter. De har även rabatter på bland annat Grand Hôtel i Stockholm och Häringe slott.

Midnattssolsrallyt[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Midnattssolsrallyt

Sedan 2006 har Kungliga Automobilklubbens åter igen arrangerat midnattssolsrallyt, nu ett rally för historiska rallybilar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]