Kungliga Konsthögskolan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Konsthögskolan” leder hit. För andra betydelser, se Konsthögskolan (olika betydelser).
För historiken före 1978, se även Kungliga Akademien för de fria konsterna.
Konsthögskolan på Skeppsholmen
Konsthögskolans entré med Lejonet och svinet
Konsthögskolan från sjösidan
Elevateljén på bottenvåningen.

Kungliga Konsthögskolan, "Mejan", är en svensk statlig högskola med lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. Här återfinns även Galleri Mejan.

Historik

Kungliga Konsthögskolan har sitt ursprung i den av Gustav III grundade Kungliga Akademien för de fria konsterna.

I samband med bygget av Stockholms slott startade 1735 en skola för slottsdekoratörer. Efter fransk förebild skulle konstnären få en mer teoretisk utbildning än hantverkaren. Till akademiens grundare räknas Carl Gustaf Tessin och arkitekten Carl Hårleman. 1773 tillkom Akademiens byggnadsskola med fullständig arkitektutbildning. Efter Kungliga Tekniska högskolans tillkomst 1876 flyttades dock utbildningen av arkitekter dit och Konsthögskolan erbjuder numera en påbyggnadsutbildning inriktad på arkitektur, arkitekturhistoria och restaureringskonst.

År 1780 flyttade Akademien in i egna lokaler vid Fredsgatan 12. Huset var en gåva från styckgjutaren Gerhard Meyer och det är från honom skolans smeknamn Mejan härrör.

Konsthögskolan avskildes 1978 från Konstakademien för att bli en fristående högskola.

Nybyggda lokaler

År 1995 flyttade Kungl. Konsthögskolan till nya verkstäder och ateljéer på Skeppsholmen, men redan 1953 flyttade Konsthögskolans skulpturavdelning till Båtsmanskasernen, när deras lokaler i Sergelhuset i centrala Stockholm skulle rivas för att ge plats åt det nya Hötorgscity. Anläggningen på Skeppsholmen består av två delar, "Tillbyggnaden" som innehåller verkstäder och elevateljéer samt "Mellanrummet" som förbinder den ursprungliga byggnaden (Kasern III) med "Tillbyggnaden". Tillbyggnaden och Mellanbyggnaden uppfördes 1993 till 1995 efter ritningar av Gösta Edberg arkitektkontor. Som inredningsarkitekt anlitades Nyréns arkitektkontor, uppdragsgivare och byggherre var Statens fastighetsverk.[1]

Medici-lejonet utanför entrén

Lejonet och svinet utanför entrén är avgjutningar av de skulpturer som står vid entrétrappan till Konstakademiens hus på Fredsgatan. Originalgjutformarna i gips infördes av Nicodemus Tessin d.y. från Italien i slutet av 1600-talet. Se även: Slottslejonen och Medici-lejonen.

Rektorer

Källor

Noter

  1. ^ Informationsskylt på platsen
  2. ^ Sven Ljungberg tillträdde som professor och utbildningschef redan 1972, då utbildningen låg under Konstakademien

Externa länkar