Kungsleden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Kungsleden (olika betydelser).
Kungsleden
Kungsleden over Teusajaure.jpg
Kungsledens sträckning vid Teusajaure
LängdUngefär 450 km
PlatsSverige Lappland, Sverige
ÄndpunkterAbisko, Hemavan
Användnings-
områden
Fjällvandring, skidåkning
Högsta punktTjäktjapasset (1 150 m ö.h.)
Lägsta punktKvikkjokk (305 m ö.h.)
SevärdheterAbisko nationalpark
Sareks nationalpark
Karta över Kungsledens sträckning från Abisko till Hemavan.
Kungsleden någon kilometer från Abisko turiststation
Den tredje meditationsplatsen vid Abisko och marmorbrottet, i Dag Hammarskjölds fotspår.

Kungsleden är en vandringsled som går genom fjällen i Lappland i Sverige. Den sträcker sig ca 450km mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Leden passerar bland annat Kebnekaisemassivet, Stora Sjöfallet, Kvikkjokk, Jäkkvik och Ammarnäs. Den går genom huvudsakligen obebyggda områden i kommunerna Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele och Storuman.

Att vandra längs Kungsleden[redigera | redigera wikitext]

Kungsleden är mycket välbesökt under sommarhalvåret. Vandringen är varierande och passar både nybörjare och erfarna vandrare, mycket beroende på vilken sträcka av leden man väljer, hur fort man väljer att vandra, om man väljer att bo i stuga eller att tälta, hur länge man planerar att vara ute etc.

Längs den största delen av Kungsleden ligger övernattningsstugor som drivs av Svenska Turistföreningen. De etapper där övernattningsstugor saknas (till exempel mellan Kvikkjokk och Jäkkvik) passar bäst för de vandrare som gärna tältar och inte vill trängas med andra. Dessa etapper brukar vara de minst besökta.

Åtskilliga övernattningsstugor är öppna och bemannade även vintertid (normalt mars–april), varför åtminstone delen Abisko–Kebnekaise lämpar sig för vinterturer, även för nybörjare.

Längs med Kungsleden har Svenska kyrkan, tillsammans med länsstyrelsen och Svenska Turistföreningen, anlagt sju meditationsplatser för att hedra Dag Hammarskjöld. Meditationsplatserna anlades 2004 och består av en sten med ingraverade citat från Dag Hammarskjölds teologiska reflektioner "Vägmärken".

Rekordet att springa Kungsleden Abisko – Hemavan har Max Själin med 4 dagar, 14 timmar och 33 minuter från 2019-07-18.[1] Det kvinnliga rekordet, som i ett år var snabbare än det manliga rekordet har Emelie Forsberg med 4 dagar och 21 timmar från 2018-07-09.[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Arbetet med att anlägga Kungsleden påbörjades efter initiativ från Svenska Turistföreningen (STF) vid sekelskiftet 1900. I STF:s årsbok 1900 beskriver föreningens sekreterare Louis Améen att styrelsen ritat ett streck på kartan mellan Torne Träsk och Kvikkjokk, och sagt att "Här ska bli kungsvägen genom Lapplands fjällvärld". Den första delen anlades mellan Abisko och Kvikkjokk och de första stugorna var Abiskojaure- och Kebnekaisestugorna 1907. Leden mellan Abisko och Vakkotavare rösades 1926–27. 1928 användes namnet Kungsleden av STF för första gången. På 1950-talet slutade Kungsleden i Ammarnäs och 1975 förlängdes leden officiellt från Ammarnäs till Hemavan. 1977 skapades det statliga ledsystemet i fjällen, i vilket Kungsleden kom att ingå.[3]

Vanliga etapper[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera alternativ. Här följer några. Vid de flesta etapperna finns en stuga eller fjällstation. Det bör även uppmärksammas att en vanlig väg till och från Kungsleden går från Singi via Kebnekaise fjällstation och vidare till Nikkaluokta. Leden är på 33 km.

Abisko-Singi[redigera | redigera wikitext]

Kungsledens startpunkt i Abisko, september 2012
Utsikten från Tjäktjapasset, den högsta punkten på Kungsleden.

Singi - Vakkotavare[redigera | redigera wikitext]

Saltoluokta - Kvikkjokk[redigera | redigera wikitext]

Kvikkjokk - Jäkkvik[redigera | redigera wikitext]

Jäkkvik - Ammarnäs[redigera | redigera wikitext]

Ammarnäs - Hemavan[redigera | redigera wikitext]

Nikkaluokta - Singi (anslutning till Kungsleden)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Max sprang Kungsleden på ny rekordtid
  2. ^ Emelie snabbast att springa hela Kungsleden
  3. ^ Grundsten, Claes (2008). Vandra Kungsleden – Från Abisko till Hemavan. Stockholm: Prisma. sid. 9-10. ISBN 978-91-518-4448-0 

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Grundsten, Claes (2008). Vandra Kungsleden - Från Abisko till Hemavan. Stockholm: Prisma. ISBN 978-91-518-4448-0 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]