Kungsvägen, Finland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kungsvägen förbi Degerby kyrka
Turistvägskylt där Kungsvägen delar sig i en nordlig och sydlig rutt

Kungsvägen (fi. Kuninkaantie) kallas en vägsträcka som sträcker sig genom södra Finland, från Åbo till Viborg. I utökad version omfattar den en vägsträcka av norra Europas äldsta vägar, postrutten från Bergen över Oslo, Karlstad, Örebro, Stockholm till Åland och vidare genom södra Finland via Åbo, Helsingfors och Viborg fram till S:t Petersburg. I den moderna turistmarknadsföringen börjar vägen i Åbo.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vägen har sedan 1300-talet använts av kungar och deras kurirer, biskopar, borgare, konstnärer och arméer. Vägen knöt ihop den svenska stormaktens östra och västra delar med varandra. På många ställen finns den ursprungliga väglinjen kvar, på andra ställen har den försvunnit.

Längs med vägen uppstod herrgårdar, bondgårdar, krogar och gästgiverier som inhyste de som reste längs med Kungsvägen. Mäktiga adelssläkter hade både svenska kungar och ryska tsarer som sina gäster i sina herrgårdar.

Turism[redigera | redigera wikitext]

Längs med Kungsvägen har det uppstått en blandning av olika kulturer, som man lätt kan bekanta sig med: medeltida kyrkor, vackra herrgårdar, måleriska bruksorter, idylliska hamnstäder och tjusiga byar finns kvar som minnen från Kungsvägens rika historia.

Vägen är markerad med bruna vägskyltar med en bild av en gul krona och oftast texten "Kungsvägen/Kuninkaantie". Öster om Karis fram till Kyrkslätt förgrenar sig vägen att gå antingen via Ingå eller via Sjundeå.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]