Kurator (utställning)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kurator (museum))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ska ej sammanblandas med Kurator i socialt arbete. För olika betydelser av kurator, se kurator.
Kurator
Expo2000Hungary.jpg

Ungerns paviljong vid Expo 2000), sammanställd av en kurator.


  • Betydelse – organisatör av utställningar och liknande arrangemang
  • Bakgrundlatinets cura
  • Olika ord – kurator, curator (från latinets curator), utställningskommissarie, utställningsintendent

En kurator, eller curator (engelska:uttal: [kjureiʹtə]), är en organisatör av utställningar och liknande arrangemang. Ordet kommer från latinets cura (angelägenhet, uppgift, ansvar).

Funktion och ord[redigera | redigera wikitext]

En kurator sammanställer, eller kuraterar, en utställning, vilket i konstsammanhang innebär ansvar för val av konstnärer och verk samt att skapa ett sammanhang eller ett tema för utställningen. En kurator är numera oftast anställd på frilansbasis.

Det liknande begreppet utställningsintendent syftar på en kurator som är anställd vid ett museum, en konsthall eller en annan konstinstitution och också arbetar med andra arbetsuppgifter inom institutionen. Utställningskommissarie betecknar en utställningssammanställande person som är antingen är fast anställd vid en konstinstitution eller är frilansande, men ordet har under senare år minskat i användning. Yrkesuppgiften som kurator under senare år också någon mån specialiserats och blivit en egen profession också genom att särskilda kuratorsutbildningar på högskolenivå inrättats, och av det faktum att konstinstitutionerna numera oftare än förr anlitar utomstående för att sammanställa utställningar.

År 2010 påbörjades en utbildning till filmkurator vid Göteborgs universitet (konstnärliga fakulteten, Filmhögskolan) i samarbete med Konsthögskolan Valand).[1]

Stavning[redigera | redigera wikitext]

Båda stavningarna kurator och curator används i svenska språket. Den förstnämnda stavningen rekommenderas ofta av språkvårdande instanser.[2] Sammansättningar som utställningskurator eller konstkurator används för att förtydliga betydelsen.[3][4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs universitet: Utbildning för filmcuratorer startar
  2. ^ ”curator (SAOL / SO)”. svenska.se. https://svenska.se/tre/?sok=curator&pz=1. Läst 11 mars 2018. 
  3. ^ ”Sök svar på språkfrågor i Frågelådan!”. www3.sprakochfolkminnen.se. http://www3.sprakochfolkminnen.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=25707;objekttyp=lan. Läst 15 mars 2018. 
  4. ^ ”Kulturvetarprogrammet | Karlstads universitet”. www.kau.se. https://www.kau.se/utbildning/program-och-kurser/program/HGKVP. Läst 15 mars 2018.