Utställningskurator

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kurator (museum))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För övriga betydelser av kurator/curator, se kurator.
Utställningskurator
Expo2000Hungary.jpg

En utställning är ett ofta tillfälligt arrangemang (som här Ungerns paviljong vid Expo 2000), sammanställd av en utställningskurator.


  • Betydelse – organisatör av utställningar och liknande arrangemang
  • Bakgrundlatinets cura
  • Olika ord – utställningskurator, kurator, curator (från latinets curator), utställningskommissarie
  • Relaterat ordintendent

En utställningskurator eller curator (uttal: [kjureiʹtə] efter engelskan) är en organisatör av utställningar och liknande arrangemang. Ordet kommer från latinets cura (angelägenhet, uppgift, ansvar).

Ett äldre namn är utställningskommissarie.[1] Även utställningsintendent har förekommit.

Funktion och ord[redigera | redigera wikitext]

En kurator sammanställer (ibland: kuraterar) en utställning, vilket i konstsammanhang innebär ansvar för val av konstnärer och verk samt att skapa ett sammanhang eller ett tema för utställningen. En kurator är i regel anställd på frilansbasis[1].

Det liknande begreppet utställningsintendent syftar på en person som är anställd vid ett museum, en konsthall eller en annan konstinstitution och också arbetar med andra arbetsuppgifter inom institutionen. Därför har begreppet kurator/curator under 2000-talet blivit vanligare i betydelsen "person som speciellt arbetar med utställningsarrangemang" och ofta en person som arbetar på frilansbasis åt olika utställande institutioner. Yrkesuppgiften har också i viss mån specialiserats genom att särskilda kuratorsutbildningar på högskolenivå inrättats, och det faktum att konstinstitutionerna numera ofta anlitar utomstående för att sammanställa utställningar.

En utställningskommissarie är en person som är fast anställd vid en konstinstitution eller som är frilansande, men ordet har under senare år minskat i användning.

År 2010 påbörjades en utbildning till filmkurator vid Göteborgs universitet (konstnärliga fakulteten, Filmhögskolan) i samarbete med Konsthögskolan Valand).[2]

Stavning[redigera | redigera wikitext]

Båda stavningarna (utställnings)kurator och curator används i svenska språket. Den förstnämnda stavningen rekommenderas ofta av språkvårdande instanser.[3] Sammansättningar som utställningskurator eller konstkurator används för att förtydliga betydelsen.[4][5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”curator”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/curator-(2). Läst 11 mars 2018. 
  2. ^ Göteborgs universitet: Utbildning för filmcuratorer startar
  3. ^ ”curator (SAOL / SO)”. svenska.se. https://svenska.se/tre/?sok=curator&pz=1. Läst 11 mars 2018. 
  4. ^ ”Sök svar på språkfrågor i Frågelådan!”. www3.sprakochfolkminnen.se. http://www3.sprakochfolkminnen.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=25707;objekttyp=lan. Läst 15 mars 2018. 
  5. ^ ”Kulturvetarprogrammet | Karlstads universitet”. www.kau.se. https://www.kau.se/utbildning/program-och-kurser/program/HGKVP. Läst 15 mars 2018.