Hoppa till innehållet

Kvalificerad yrkesutbildning

Från Wikipedia

Kvalificerad yrkesutbildning (KY-utbildning) var fram till den 31 december 2013[1] en svensk eftergymnasial utbildningsform som var ett alternativ till högskoleutbildning. En KY-utbildning var kortare än en högskoleutbildning, vanligtvis mellan ett och två år. Utbildningarna skulle vara utformade i nära samarbete med näringslivet och leda till anställning. Deltagarna tillbringade en tredjedel av tiden i praktik i arbetslivet, så kallat lärande i arbete (LIA). Den kvalificerade yrkesutbildningen berättigade till studiemedel. KY-utbildningarna ersatte de tidigare högre specialkurserna vid gymnasieskolan och även en del kortare högskoleutbildningar. KY-utbildningarna var från 1 juli 2009 en del av den nybildade Yrkeshögskolan och har successivt ersatts av yrkeshögskoleutbildning.

Poängsystem[redigera | redigera wikitext]

KY-utbildningarnas kurser hade ett poängsystem som överensstämde med det akademiska poängsystemet innan juli 2007, men skiljer sig från dagens högskolepoäng. En KY-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier, och utbildningarna skulle normalt ha en längd på 80 KY-poäng, men kunde ha en längd mellan 40 och 120 KY-poäng.[2] 80 veckors heltidsstudier motsvarar två års heltidsstudier.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Att tänka på inför att KY upphör Arkiverad 24 december 2013 hämtat från the Wayback Machine., Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning, accessdatum 2013-12-21.
  2. ^ 2 kap. 5 § Förordningen (2001:1131) om kvalificerad yrkesutbildning
  3. ^ ”YH-fakta”. YrkeshögskoleGuiden/Framtidsutveckling AB. http://www.yhguiden.se/#!/fakta. Läst 10 januari 2014. 

Se även[redigera | redigera wikitext]