Kvarnvikens kvarn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kvarnvikens kvarn 2008

Kvarnviken med Kvarnvikens kvarn och Kvarnvikens såg är ett arbetslivsmuseum som ligger vid Mälaren mellan Grimsta och Blackeberg i stadsdelen Grimsta i Stockholm. Kvarnviken ingår i Grimsta naturreservat och är sedan år 2000 ett skyddat byggnadsminne.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kvarnviken 1817.
Kvarnvikens kvarn på kvarndagen den 15 maj 2016 (video).

I Kvarnvikens dalgång har det funnits vattenkvarnar sedan medeltiden. Som mest fanns det fyra små skvaltkvarnar som ägdes av olika gårdar. På Wilhelm Maximilian Carpelans karta över Stockholms omgivningar från 1817 redovisas tre vattenkvarnar mellan Mälaren och Råcksta träsk.

Kvarnvikens kvarn och såg som finns idag och de flesta byggnaderna i Kvarnviken uppfördes 1882 på initiativ av snusfabrikör “snuskungen” Knut Ljunglöf, som hade sin bostad, Ljunglöfska slottet i närheten. Kvarnen var mycket modern för sin tid, med bland annat ett renseri i tre steg. Drivkraften var två vattenturbiner. Bredvid kvarnen finns en såg.

Anläggningen drivs med vatten som leds i en turbintub från Kvarndammen, som har förbindelse med Råcksta träsk. Som reservkraft fanns en lokomobil. Senare ersattes ångdriften med en tändkulemotor och numera, vid visningar, med en Bolinder-Munktell traktordiesel. Efter att Stockholm stad köpte kvarnen 1927 kom kvarnen bara att betjänade bara gårdarna i omgivningen och driften lades ner 1950.

År 1984 bildades Föreningen Museet Kvarnvikens Kvarn och Såg, som arbetar bland annat för kvarnens fortbestånd som ett levande arbetslivsmuseum. Föreningen anordnar kvarndagar några gånger om året, då kvarnen och sädesmagasinet öppnas för allmänheten. Till kvarnens byggnader hör idag, förutom själva kvarnen, ett stort plåtklätt sädesmagasin, mjölnarbostaden och sågen.

Bilder, exteriör[redigera | redigera wikitext]

Bilder, interiör[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]