Kvinnotåget till Versailles

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Illustration över Kvinnotåget till Versailles, 5 oktober 1789

Kvinnotåget till Versailles, även känt som Oktobermarschen, Oktoberdagarna eller Marschen i Versailles, var en av de tidigaste och mest betydande händelserna under den Franska Revolutionen. Marschen skedde den 5 oktober 1789 och gick mellan de franska städerna Paris och Versailles. Parisarna saknade bröd, och i huvudstaden och stora delar av Frankrike rådde svält. Kungen gav upp, öppnade sina förråd och tvingades följa med kvinnotåget tillbaka till Paris där han inrättade sig i Tuileriepalatset.

Under hösten 1789 steg brödpriserna för varenda dag, ingen hade längre råd att köpa. Ingen kunde ge nog mat åt varken sig själva eller åt sin familj. Många var fattiga, svalt och hade det svårt. De som drabbades hårdast av detta var kvinnorna. I stora delar av landet rådde det svält. Till slut blev det för mycket, och på morgonen den 5 oktober började det. På flera håll i Frankrikes huvudstad Paris startade förargade kvinnor revolter i vilka de avväpnade stora mängder soldater och lade beslag på deras vapen. Det var allt från yxor och gevär till liar och pikar. Utanför L'Hôtel de Ville i Paris samlades kvinnor för att tillsammans marschera till Versailles. De hade bestämt sig för att marschera dit och tvinga kungen att återvända till Paris och förse folket med bröd.

Mest var det månglerskor från hallarna som samlades, fiskartorgmadammer, sillgummor, tvätterskor och syflickor. De var alla en samling viljestarka, frispråkiga och kvicktänkta kvinnor som tillsammans marscherade iväg mot Versailles. Tåget leddes av en grupp unga, vitklädda kvinnor, vilka skulle bli omöjliga för de franska soldaterna att motstå. Alla som de mötte på vägen tvingades att ansluta sig till tåget, annars så hotades de med att få håret avklippt. På morgonen därpå trängde kvinnotåget in i slottet i Versailles och tvingade kungafamiljen att följa med dem tillbaka till Paris. Kungen hade inget val och var tvungen att följa med. Han gav upp och öppnade sina förråd för folket. Kvinnorna fick kungen tillbaka till huvudstaden och till slut även sitt bröd så att de kunde bli mätta.