Kyra Kyrklund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kyra Kyrklund
Kyra Kyrklund under en clinic i Finland.
        Medaljer
Dressyr
Nation: Finland Finland
Världsmästerskap
Silver Stockholm 1990 Individuellt
Världscupen
Cupsegrar Paris 1991 Dressyr
Hästsportsportalen

Kyra Maria Christine Kyrklund, född 30 november 1951 i Helsingfors i Finland, är en finlandssvensk dressyrryttarinna. Hon började tävla redan som 16-åring och har vunnit en världscupstitel 1991 i Paris. Kyrklund är mest framgångsrik på hemmaplan och har vunnit finska mästerskapen hela tio gånger. Idag bor hon i England och tränar andra ekipage i dressyr. Kyra Kyrklund är adjungerad professor i ridkonst med inriktning dressyr vid Sveriges Lantbruksuniversitet.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kyra Kyrklund föddes 30 november 1951 i Helsingfors, Finland och hon hade ett stort hästintresse redan som liten. Hon red på sin gudmors tyngre arbetshästar under somrarna, men efter att ha ramlat av och brutit armen beslöt sig Kyrklunds föräldrar för att låta henne lära sig rida på ridskola först.

Som 16-åring började Kyrklund tävla på högre nivåer som junior. 1967 deltog hon i Nordic Cup i Lahtis, Finland. Då ställde hon upp i en nybörjarklass i banhoppning. Kyrklund fick då en inbjudan till att vara med i det finska juniorlaget i hoppning med en lånad vallack av polskt ursprung vid namn Dragon. Även om hon inte visste om han kunde hoppa högre så tackade hon ja, och det finska laget vann Nordic Cup medan Kyrklund själv fick en individuell silvermedalj.

Kyrklund fortsatte med hoppningen och fick sin egen häst, halvblodshästen Kasper. 1989 tävlade de tillsammans i tre olika finska juniormästerskap. Där placerade hon sig etta i dressyren, tvåa i fälttävlan och fyra i hoppningen.

1972 tog Kyrklund studenten och planerade att läsa till veterinär. Men hon tog ett sabbatsår för att läsa på Strömsholm i Sverige och utveckla sin ridning innan hon påbörjade sina studier. Men studierna lades på hyllan när Kyrklund stannade i hela två år på Strömsholm och åkte sedan tillbaka till Finland för att arbeta med hopphästar. Nu började Kyrklund själv även att tävla i dressyr istället för hoppning, baserad på den strikta och noggranna militära ridstilen som hon lärt sig på Strömsholm.

1976 öppnade hon en egen träningsanläggning, Helsingin Kilpatalli (Helsinki Competition Stable), där hon själv arbetade som tränare. Under den här tiden tävlade Kyrklund i OS för första gången i Moskva 1980, där hon slutade på en femte plats. På hemmaplan arbetade hon med att träna det finska landslaget sedan 1985. Hennes elever blev bland annat det första finska hopplaget på plats i OS 1988 i Seoul, där de hamnade på en sensationell sjätte plats, medan Kyrklund själv slutade på en individuell femte plats.

Kyrklund sålde verksamheten 1991 för att åka tillbaka till Sverige för att arbeta som dressyrtränare på Flyinge Hingstdepå. Det nya jobbet gav henne oändliga möjligheter och många olika hästar att tävla med och samma år vann hon Världscupen i dressyr. I OS 1992 i Barcelona blev hon än en gång femte i dressyr på hästen Edinburg.

1998 flyttade Kyrklund och hennes sambo Richard till West Sussex i England där de har den egna gården Snowhill Farm. Kyrklund jobbar fortfarande som tränare, bland annat tränar hon svenska mästaren och världsmästaren Jan Brink och hans häst Briar, och hon håller kurser och clinics över hela världen. Kyrklund har även utvecklat ett eget klädmärke med stall- och ridkläder.

I OS 2008 i Kina deltog Kyrklund på Max med en åttondeplacering som resultat.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Medaljer[redigera | redigera wikitext]

Guld[redigera | redigera wikitext]

Silver[redigera | redigera wikitext]

Brons[redigera | redigera wikitext]

Övriga meriter[redigera | redigera wikitext]

  • Tiofaldig vinnare av finska mästerskapen i dressyr (1972, 1976, 1977, 1978, 1979, 1983, 1986, 1987, 1988 och 1989)
  • Vann guld i skandinaviska mästerskapen i Naestved 1979
  • Trippel svensk champion med hästen Tiptop i 4, 5 och 6-årsklasserna (1998-2000)
  • Har vunnit prestigefyllda Dressage Derby i Hamburg tre gånger (1984, 1988 och 1997)

Topphästar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]