Hoppa till innehållet

Kyrkan i Wales

Från Wikipedia
Kyrkan i Wales
Church in Wales
Yr Eglwys yng Nghymru
Stiftskarta
Bildadromersk tid, oberoende 1920
TypKristet samfund, Anglikanism
Juridisk statusFritt trossamfund
SäteCardiff
Betjänad regionWales
Officiella språkEngelska
Walesiska
Ärkebiskop av WalesThe Most Reverend Andy John
HuvudorganThe Governing Body
The Representative Body
Webbplatshttps://www.churchinwales.org.uk/

Kyrkan i Wales (engelska: Church in Wales, kymriska: Yr Eglwys yng Nghymru) är ett anglikanskt trossamfund.

En kristen kyrka i den romerska provinsen Britannia är känd sedan 200-talets början. Den walesiska kyrkans skyddshelgon är David av Menevia, ett inhemskt helgon på 500-talet, som var den förste biskopen av Saint David’s. Även de tre övriga gamla stiften, Bangor, Saint Asaph’s och Llandaff, härrör från 500-talet. Det världsliga inlemmandet av Wales i det engelska kungariket 1284 följdes även av ett inlemmande i kyrkoprovinsen Canterbury, och när Engelska kyrkan blev självständig från påven 1534 innefattade detta även de walesiska stiften.

De fyra dåtida walesiska stiften blev en självständig medlemskyrka i Anglikanska kyrkogemenskapen, fri från staten och med eget kyrkomöte 1920. Sedan självständigheten har två yngre stift, Monmouth respektive Swansea and Brecon styckats av.

En kymrisk bibelöversättning trycktes 1588, och de engelska upplagorna av Den allmänna bönboken, översattes till kymriska 1567 respektive 1664. Den walesiska bönboken (kyrkohandboken) reviderades 1966 och 1984, och en alternativ ordning för eukaristifirandet godkändes av kyrkomötet 2004.

Kyrkan i Wales tillät att prästviger kvinnor 1996 och den första kvinnliga prästen började i januari 1997. År 2008 var mer än 20 % av prästerna kvinnor. Kyrkan godkände 2013 att kvinnor skulle få bli biskopar.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]