Kyrkans Tidning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kyrkans tidning)
Hoppa till: navigering, sök
Kyrkans Tidning
Kyrkans Tidning.jpg
Publikationstyp veckotidning
Grundad april 1982
Huvudkontor Kungsholmstorg 5, Stockholm
Chefredaktör Anders Ahlberg
Politisk beteckning obunden
Språk svenska
Frekvens En gång i veckan
Upplaga 35 700 (TS 2010)
Format tabloidformat
Huvudägare Berling Press AB
Webbplats http://www.kyrkanstidning.se

Kyrkans Tidning är Svenska kyrkans officiella veckotidning som utges av Berling Press AB (tidigare Svenska Kyrkans Press AB), sedan årsskiftet 2007/08 ett dotterbolag i förlagskoncernen Berling Media AB (före detta Verbum). Koncernen ägs till huvuddel av aktieägare som representerar Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan, men även Evangeliska Fosterlandsstiftelsen och Svenska Baptistsamfundet är aktieägare. Tidningen utkommer på torsdagar med 46 nummer per år och är med sin upplaga på 35 700 exemplar (TS-upplaga) en av landets största kristna nyhetstidningar.

Sedan våren 2010 är Anders Ahlberg publisher, det vill säga chefredaktör och vd, för Kyrkans Tidning. Nyhetschef är Gudrun Råssjö och redaktionchef Svante Fregert.

Tidningen följer och kommenterar samhällsutveckling och kultur ur ett kyrkligt perspektiv. Kyrkans Tidning fungerar också som ett viktigt debattorgan för både inomkyrkliga och allmänna frågor, för kristna och andra kyrkligt intresserade både inom och utom Svenska kyrkan. Prenumeranterna är ofta anställda eller förtroendevalda i Svenska kyrkan.

I tidningen återfinns bland annat nyheter, ledare, debattartiklar, insändare, längre reportage, krönikor och ett fylligt fördjupningsmaterial om teologi, kultur, tro och liv med mera. Kyrkans Tidning grundades 1982 genom att ett flertal andra publikationer inom Svenska kyrkan slogs samman – veckotidningen Vår kyrka (se Svenska kyrkans diakonistyrelse), diakonitidningen Med samt olika stiftsblad gick alla upp i Kyrkans Tidning.

Tidningen kan sägas ha en liberalteologisk grundsyn och har tagit ställning mot värdekonservatism i olika, för kyrkan viktiga, värdegrundsfrågor. Tidningen har kritiserats av Svenska Evangeliska Alliansen för att man valt en chefredaktör som inte omfattar den kristna tron.[1]

Chefredaktörer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Evangeliska Alliansen, Nyhetsbrev 8 januari 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]