Kyssgurami

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kyssgurami
Kyssgurami.
Kyssgurami.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Benfiskar
Osteichthyes
Klass Strålfeniga fiskar
Actinopterygii
Ordning Abborrartade fiskar
Perciformes
Underordning Labyrintfiskar
Anabantoidei
Familj Helostomidae
Släkte Helostoma
Art Kyssgurami
H. temminckii
Vetenskapligt namn
§ Helostoma temminckii
Auktor Cuvier, 1829
Hitta fler artiklar om djur med

Kyssgurami (Helostoma temminckii) är en art i underordningen labyrintfiskar (Anabantoidei) och den enda arten i familjen Helostomidae. Arten blir upp till 30 cm lång och används i Thailand och Indonesien som matfisk. Djuret är även en omtyckt akvariefisk.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Fisken har en på sidorna avplattad kropp. På läpparna finns små tänder. Det finns inga skillnader mellan de olika könen.

Vilda kyssguramier är grön- till silverfärgade. I akvarium förekommer oftare en variant som är rosa. Dessutom har det framavlats en variant med ballongformig kropp, men denna avvikelse skapades med smärtor för djuren och avvisas därför av flera akvarieägare i djurskyddssyfte.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

I naturen förekommer arten i långsamt flytande vattendrag med mycket växtlighet. Den livnär sig av alger och andra vattenväxter men upptar samtidigt även smådjur.

Det förekommer strider mellan individerna där de pressar sina munnar mot varandra. På grund av munnarnas påfallande form liknar de människor som kysser varandra, vilket gav arten dess svenska namn.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Parningsleken sker mellan maj och oktober i tät vegetation. Äggen simmar på vattenytan och efter ungefär ett dygn kläcks larverna som efter fyra dagar kan simma självständigt. I motsats till andra labyrintfiskar skapar kyssguramin inget skumliknande näste för sina ägg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]