László Moholy-Nagy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
László Moholy-Nagy.

László Moholy-Nagy, född 20 juli 1895 i Bácsborsód, död 24 november 1946 i Chicago, var en ungersk skulptör, målare, formgivare och fotograf.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

László Moholy-Nagy studerade till advokat men bodde runt 1920 i Berlin och arbetade tillsammans med El Lisitskij. Hans originalitet upptäcktes snart av Walter Gropius. Han var verksam i Tyskland, bland annat som lärare vid Bauhaus 1923–1928, samt från 1937 i USA, där han grundade och ledde New Bauhaus i Chicago, nuvarande Institute of Design.[1] Under 1930-talet var han medlem av gruppen Abstraction-Création i Paris. År 1937 ingick verk av Moholy-Nagy på den nazistiska konstutställningen Entartete Kunst i München.

Intresserad av ljus och rörelse experimenterade han i nära kontakt med de ryska konstruktivisterna med en på rena former byggd skulptur, gärna rörlig och i genomskinligt material som plexiglas, ibland i kombination med ljusprojektorer. Liknande idéer försökte han tillämpa inom scendekor, reklam med mera.[1]

Moholy-Nagys genomskinliga Rymdmoduler har influerats av Naum Gabos skulpturala verk. I likhet med denne intresserade han sig för det dynamiska förhållandet mellan olika former i rummet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bra Böckers lexikon. 1978.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]